Slavne influencerice u strahu: Mogle bi završiti dvije godine u zatvoru

Foto: Instagram

RITA ORA, Rosie Huntington-Whiteley i Michelle Keegan pristale su otvoreno priznati kad su plaćene za promociju proizvoda. U suprotnom bi se one, kao i brojne druge (trenutno) neiskrene influencerice, mogle naći na sudu.

Britanska Uprava za konkurentnost i tržište imenovala je njih tri i još 13 poznatih influencerica te navela da će se ubuduće naći u opasnosti od kaznenog progona ako ne promijene svoje navike u objavljivanju fotografija, piše britanski tisak.

Poznate dame i gospoda odsad će morati jasno navesti kad su uzeli novac za promociju nekog proizvoda ili im je on poklonjen u zamjenu za reklamu na Instagramu. U slučaju da se tog ne pridržavaju, naći će se na sudu, gdje će ih dočekati novčana kazna ili čak dvogodišnja zatvorska kazne.

Imena poznatih dama pojavila su se u javnosti nakon što je regulatorno tijelo lani pokrenulo istraživanje koliko se influenceri drže pravila o zabrani prikrivenog oglašavanja, koje je ilegalno. Prema zakonu, influenceri moraju jasno navesti da su dobili nešto zauzvrat kad reklamiraju neki proizvod. Primjerice, trebali bi napisati #ad ili #sponsored (sponzorirano) i to tako da te hashtagove ne ubace u gomilu drugih, gdje se ne vide.

Također, regulatorno tijelo naglasilo je da se napomena o oglasu mora staviti pod fotografiju koja je sponzorirana, a ne negdje drugdje na profilu.

"Uprava je poručila ovim influencericama da sumnja na to da krše zakone jer plaćene oglase prikazuju kao privatne poruke te da ih može odvesti na sud gdje će se sudac pozabaviti time. Ako se budu držale pravila, neće to napraviti, čime će uštedjeti puno gnjavaže za obje strane, ali do daljnjega će ih držati na oku", rekao je izvor za Mirror.

Iako se u javnosti našlo 16 imena, doznaje se da je veći broj drugih influencerica dobio pismo upozorenja.

Uz Ritu, Rosie i Michelle, ovo je ostalih 13 upozorenih influencera:

1. Holly Hagan

2. Alexa Chung

3. Binky Felstead

4. Millie Mackintosh

5. Iskra Lawrence

6. Megan McKenna

7. Louise Thompson

8. Dina Torkia

9. Chloe Sims

10. Jim Chapman

11. Zoella

12. Mario Falcone

13. Ellie Goulding

Pročitajte više