Slovačka readresirala pisma u Sloveniju

Slovačka državna pošta lani je više tisuća pisama ukupne težine 602 kilograma readresirala i poslala u Sloveniju jer je provjerom adrese utvrđeno da je njihov stvarni cilj nekadašnja jugoslavenska republika sa sličnim nazivom.

"Preklani je toga bilo još i više - 800 kilograma", rekla je za bratislavski dnevnik "Pravda" od utorka glasnogovornica Slovačke pošte Bela Lisakova.

Zabune traju još od 1993. godine kad su se Češka i Slovačka mirno odvojile i postale samostalne države. Slovenija je tada već bila nezavisna država i počelo je dolaziti do zabuna, često i na visokoj razini.

Slovački list zanimljivost s krivim adresiranjem iznosi kao kuriozitet uoči summita američkog i ruskog predsjednika u srijedu u Bratislavi. Optimisti naime navode kako će taj susret profilirati Slovačku i njezinu ulogu u Europi, te da će ukloniti legendarno brkanje Slovenije i Slovačke, dviju država sličnog naziva i gotovo identičnih zastava.

"Pravda" podsjeća da postoje i pesimisti koji ukazuju na to da su Bush i Putin svoj prvi summit imali upravo u Sloveniji prije 4 godine, a zabune su se nastavile pa će tako možda biti i ubuduće.

Najviše krivo adresirane pošte koju iz Bratislave treba poslati u Ljubljanu dolazi iz SAD-a - skoro četvrtina, 13 posto iz Njemačke, 12 posto iz Italije, 7 posto iz Švicarske, 4 posto iz Rusije itd.

Kako navodi slovenska agencija STA, diplomati Slovenije i Slovačke u Bruxellesu redovno se susreću kako bi razmijenili vrećice s krivo upućenim pošiljkama.

Jedan od najpoznatijih aktera zamjenjivanja Slovačke sa Slovenijom upravo je američki predsjednik George W. Bush. Njega su politički protivnici tijekom kampanje za prvi mandat ismijavali što je slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka koji ga je posjetio na njegovu ranču u Texasu nazvao slovačkim ministrom vanjskih poslova.

Neugodnost da ga se nazove slovačkim premijerom doživio je prigodom susreta s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem bivši slovenski premijer Anton Rop. Bivšem predsjedniku Milanu Kučanu u Bukureštu su prije 4 godine "zabunom" u zračnoj luci odsvirali slovačku himnu, a slične su se neprilike znale događati i slovenskim sportašima na međunarodnim natjecanjima.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više