Stari hrvatski običaji na Veliki četvrtak: Prale su se noge, bojali zidovi...

Ilustracija: 123rf

DANAS kršćani slave Veliki četvrtak, dan kojim se ujedno obilježava završetak korizme i sjećanje na Isusovu posljednju večeru. Tijekom godina znatno se izmijenio način na koji kršćani provode ovaj dan te su se neki stari običaji potpuno izgubili ili ih jako malo ljudi još uvijek prakticira.

Velikim četvrtkom započinje vazmeno trodnevlje, koje uključuje i Veliki petak te Veliku subotu, a običaj nalaže da se tijekom ova tri dana ne radi ništa teško, posebice u poljima, gdje se ne bi trebalo sijati ni saditi, piše narodni.net.

Do Velikog četvrtka trebalo se pospremiti stan, okrečiti zidove i oprati. Zvona su se vezala i mirovala sve do Uskrsa, a u nekim krajevima majke su djeci govorile da su zvona otišla u Rim žaliti Isusa i da će se vratiti samo ako djeca budu dobra.

Zrcala u kući prekrivali su krpom, a ogledalca bi okrenuli tako da se u njih nitko ne može pogledati.

Neki običaji preuzeti su iz Biblije pa su tako majke svojoj djeci i supruzima u nekim krajevima prale noge, baš kao što je to, prema Bibliji, učinio i Isus za svoje učenike.

Zatim bi se cijela obitelj okupila na večernjem obredu, kada bi odjednom zazvonila sva zvona i zasvirale orgulje, a onda bi sve utihnulo sve do Velike subote.

Pročitajte više