Stigla presuda za toples fotke Kate Middleton: Pogledajte koliko časopis mora platiti

Foto: Guliver Image/Getty Images

FRANCUSKI sud odlučio je da časopis Closer mora isplatiti 100.000 eura odštete zbog objavljivanja fotografija na kojima je Kate Middleton u toplesu, javlja Independent.

Urednik i vlasnik magazina također moraju platiti po 45.000 eura kazne, što je maksimalna kazna koja im je mogla biti određena. Sud je presudio da su fotografi narušili privatnost kraljevskog para jer su koristili zoom objektive.

Princ William, drugi po redu nasljednik britanskog prijestolja, i njegova supruga Kate Middleton tražili su odštetu od 1,5 milijuna eura zbog doživljenog "šoka".

U pismu pročitanom pred sudom u Nanterreu, kod Pariza, princ William požalio se da je slučaj "posebno bolan jer ih je podsjetio na uznemiravanje koje je dovelo do smrti njegove majke", princeze Diane, koja je poginula prije 20 godina u automobilskoj nesreći u Parizu bježeći pred paparazzima. Tužitelj je zatražio "značajne" kazne protiv dvoje predstavnika lista Closter - Laurence Pieau, direktorice redakcije, i Ernesta Maurija, direktora izdanja, te dvoje paparazza pariške agencije Bestimage, Cyrila Moreaua (32) i Dominiquea Jacovidesa (59), osumnjičenih da su autori tih fotografija, iako oni to niječu. Svi su optuženi za nepoštivanje privatnosti ili sudjelovanje u tome.

Fotografije objavljene 14. rujna 2012. prikazuju Kate i Williama pored bazena luksuznog imanja u Luberonu na jugu Francuske. Vojvotkinja je u toplesu. Ubrzo nakon njihove objave Kate i William izborili su zabranu njihova ustupanja i daljnjeg objavljivanja te tužili list sudu. Prije Closera, francuski list La Provence objavio je 7. rujna 2012. fotografiju vojvotkinje u kupaćem kostimu. Za tu fotografiju, "niti nedoličnu niti vulgarnu", no koju se ipak "nije trebalo objaviti", tužitelj je tražio uvjetne kazne za Marca Auburtina, tadašnjeg direktora izdanja i fotografkinju Valerie Suau. Prinčevski par zatražio je od njih odštetu od 50.000 eura. 

Britanski mediji odbili su objaviti te fotografije.

Pročitajte više