Stiže hit o slavnim hrvatskim liječnicima koji će djeci razbiti strah od bijele kute

Foto: Press

ČINI se kao da medicina nikada nije toliko bila dio naših života kao proteklih nekoliko mjeseci. I teško je uopće zamisliti kako je sada biti u liječnikovim cipelama. Teško je i djeci objasniti zašto stalno moraju dezinficirati ruke i pridržavati se epidemioloških mjera. Međutim, uz knjigu koja ovih dana izlazi u izdanju Školske knjige lakše će shvatiti što je to uopće medicina i kako se postaje liječnik.

Riječ je o naslovu Kad odrastem, želim biti liječnik koji su napisali Tatjana Barat i Andrej Prošev, dr. med., specijalizant psihijatrije.

Tatjana Barat inače je autorica velikog hita Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, a kako je među tamošnjih 50 junakinja bilo i liječnica čije su priče izazvale velik interes javnosti, odlučila je udružiti snage s prijateljem liječnikom iz gimnazijskih klupa i predstaviti knjigu koja će djeci pokazati da mogu postići sjajne liječničke karijere koje će mijenjati živote, bez obzira na to odakle potjecali. Pravi primjer za to je i Andrija Štampar, porijeklom iz malog slavonskog sela, a kasnije jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije, kao i brojna druga imena liječnica i liječnika predstavljenih u ovoj šarenoj knjizi, čije je ilustracije potpisala Ana Salopek.

Autori naglašavaju kako istraživanje za knjigu nije bilo jednostavno, a počelo je još prošlog ljeta kada nismo mogli ni zamisliti što nas sve čeka u 2020. Krenuli su na putovanje u prošlost dugo nekoliko tisuća godina, sve od špiljskog pračovjeka pa do razvoja moderne medicine. Ne samo da je trebalo proučavati mnoge grane medicine nego je trebalo u moru sjajnih hrvatskih liječnika i liječnica izdvojiti one najznačajnije za stvaranje medicine kakvu danas poznajemo.

Osim spomenutog Štampara, mali će čitatelji saznati i tko je bio prvi liječnik u povijesti čije je ime zabilježeno u knjigama, tko je prva hrvatska liječnica, koju je ulogu u osnivanju prvog medicinskog fakulteta u Hrvatskoj imao kirurg Miroslav pl. Čačković-Vrhovinski, što je Eduard Radošević učinio za razvoj hrvatske stomatologije, kako je mikrobiologinja Dora Filipović utjecala na mogućnost da se kupamo u bazenu ili kupujemo hranu u trgovini, tko je Fran Mihaljević, čovjek čije ime nosi Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu, jedna od najboljih u ovom dijelu Europe i drugo.

No osim što će saznati priče velikana hrvatske medicine, usput uče o svome tijelu, situacijama kada treba posjetiti liječnika, kako su ljudi shvatili da je čistoća pola zdravlja, kako su se razvijali mikroskopi, kako su izrađeni crteži unutarnjih ljudskih organa, osmišljeni prvi toplomjeri i stetoskopi i još mnogo toga.

Sve ovo sasvim je dovoljno da sa svojim najmlađima uronite u svijet medicine, upoznate priče najutjecajnijih hrvatskih liječnika i liječnica i razbijete djetetov i svoj strah od bijele kute.

Pročitajte više