Stiže iPhone X? Procurili detalji o novom iPhoneu koji će biti totalno drugačiji od svih

Foto: Twitter

AMERIČKA tehnološka kompanija Apple za 12. rujna najavila je izlazak novog modela pametnog telefona iPhone, čime će obilježiti i deset godina od pojave prvog iPhonea i, kako se očekuje, iznova postaviti nove trendove u tom segmentu.

Prema najavama i objavama brojnih svjetskih medija, Apple će predstaviti novi iPhone 12. rujna na globalnoj konferenciji za medije. Pošto se, po Appleovom običaju, informacije uoči prezentacije novog modela ne puštaju u javnost, sve vijesti o novom iPhoneu neslužbenog su karaktera i tek će službeno predstavljanje otkriti konkretne detalje o samom uređaju, njegovoj cijeni i druge. Ono što se također neslužbeno doznaje, novi iPhone, jedan od globalno najpopularnijih i najprodavanijih pametnih telefona otkako postoji, u Hrvatskoj bi se, kao i do sada, u prodaji mogao naći mjesec do dva nakon službenog predstavljanja u Americi.

Dan prije prezentacije u javnost su procurili brojni detalji, poput toga da će se novi iPhone zvati iPhone X, a moći će se pohvaliti bežičnim punjenjem baterije, prepoznavanjem lica, edge-to-edge displejem te, po prvi put, neće imati tipku 'home'. Osim toga, bit će prezentirani iPhone 8 i iPhone 8 Plus.

Iako nema službene potvrde, mediji poput Telegrapha pišu da će se novi uređaji prezentirati sutra jer su njihovi novinari još u kolovozu dobili pozivnicu za event u novom sjedištu Applea, Apple Parku, u 19 sati po našem vremenu. Predviđa se da će se uređaji, prema tradiciji, u dućanima naći 22. rujna, a moći će se naručivati od 15. rujna.

Kako pišu strani mediji, iPhone 8 i iPhone 8 Plus nove su verzije iPhonea 7 s izdržljivijom baterijom i bržim čipom, dok je iPhone X potpuno novi model, dizajniran u čast desete godišnjice iPhonea.

Također se očekuje da će Apple predstaviti novi Apple Watch i 4K Apple TV.

iPhone X trebao bi koštati oko 1000 dolara dok bi osmica i osmica Plus mogle koštati između 599 i 719 funti. Očekuje se da će doći u tri boje - crnoj, bijeloj i bakrenoj ili zlatnoj. Neki pišu da će ta treća boja biti ružičasto zlatna, no to su sve zasad glasine.

Ekran će mu biti veličine 5,8 inča, a imat će i Animoji aplikaciju koja koristi 3D tehnologiju da stvori emotikone.

Prema podacima s portala, Apple zauzima oko 85 posto tržišta tzv. premium ili najjačih i najprodavanijh ('flagship') pametnih telefona u svijetu, a takvi proizvođačima donose i najveće prihode.

U drugom kvartalu ove godine, po analitičkoj kući Strategy Analytics, najprodavaniji pametni telefon u svijetu bili su Appleovi modeli iPhone 7 i 7 Plus s više od 30 milijuna isporučenih uređaja. Slijede Samsungovi S8 i S8 Plus kojih je isporučeno oko 19 milijuna.

Na godišnjoj razini prodaja iPhonea prelazi i više od 80 milijuna primjeraka, čime je najprodavaniji smartphone na svijetu i čini oko dvije trećine ukupne Appleove prodaje. 

Pročitajte više