Što je komentator karakterno slabiji, to mu je nadimak na portalu jači

Foto: 123RF/Index

"ZABRANJENO je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama" - upozorenje slično ovom stoji na većini portala, no komentator ne treba brinuti da će njegove izljeve mržnje i nepismenosti itko sankcionirati, osim ako se ne radi o vrijeđanju članova HDZ-a.

Neki komentatori tekst razumiju te ponešto komentiraju, no češći su oni koji ništa ne shvaćaju, a sve komentiraju. Nezasluženo nose ime trolovi jer za njih postoji primjereniji izraz - volovi. Volovi su često financijski zbrinuti od strane roditelja ili poreznih obaveznika pa vremena imaju napretek. Sveprisutni su kako u medijima tako i u Hrvatskoj. Govore materinjim jezikom, odnosno mješavinom ojkavice i nepismenosti.

Smatraju da su im komentari intelektualno nadmoćniji od teksta koji komentiraju, mada tekst nikad ne čitaju do kraja, a ne razumiju ga otpočetka. Što je komentator karakterno slabija ličnost, utoliko su mu nadimci na portalima jači. Nema toga šta vam Ajnštajn ili Ivana Orleanska neće sasut u... ekran. Oni o svemu imaju mišljenje samo im fali riječi kojima bi iskazali ono što preživaju. Nakon pet dana vrijeđanja po portalima, Ajnštajn se osjeća spreman za diskusiju s Borisom Jokićem u Petom danu. Ivana Orleanska je realnija pa tek nakon mjesec dana laprdanja, odnosno komentiranja, sebe počne smatrati književnicom. Na portalu je uspoređuju s Krležom. Naime, kod Ivane i Miroslava je gotovo nemoguće pronaći rečenicu kraću od petsto riječi. Za razliku od Krleže, Ivanu mnogi rado čitaju zato što ne gnjavi čitatelje zarezima, točkama i pravopisom. Njen talent podržavaju Majka Tereza, Mahatma Gandhi i Jane Eyre, a neki žale što ne mogu pročitati Ivanina sabrana djela s obzirom da je nemali broj njenih autorskih radova izbrisan zbog vrijeđanja. Vrsta slična njima, no internetski nepismenija, ne žali novca da bi ih se čulo u emisiji Bez pardona. Sebe smatraju hrvatskom inteligencijom, a kad uđu u eter pojačavaju televiziju da i sami čuju šta će pametno reći.

Jedna od omiljenih krilatica spomenutih komentatora je "Neka pati koga smeta". Time najčešće završavaju svoje komentare, što je prihvatljiva verzija pozdrava "Za dom spremni". Ne treba nas čuditi što volovima ništa ne smeta ili što ne vide dalje od ekrana. Za konstruktivnu kritiku spram sebe i društva treba imati znanja i razumijevanja, odnosno određeni mentalni stupanj razvoja, a oni to nemaju.  Stoga, ne obazirite se na volove! Znate i sami šta oni jesu - kastrirana domaća goveda.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Index.hr. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Pročitajte više