Što stres radi našem tijelu: Zbog strašnih bolova završila je četiri puta u bolnici

Foto: Instagram

AKO SAMO gledate njen profil na Instagramu, 25-godišnja poduzetnica Jasmin Smith živi bezbrižan život na suncu. Kao što je bezbroj puta ponovljeno, fotografije s Instagrama ne oslikavaju stvarni život, a Smith otkriva da je u svom stvarnom životu hospitalizirana zbog posljedica koje su stres i tjeskoba ostavili na njeno zdravlje.

Vlasnica kafića tako je nedavno na Instagramu podijelila fotografiju iz bolnice, otkrivši da se bori s cistama na jajnicima te da joj se stanje pogoršalo nakon što je pokrenula svoj posao 2017. godine.

"S cistama se borim od svoje 15. godine. Prvi simptomi bili su grčevi i bolovi u sredini ciklusa pa su mi liječnici propisali kontracepcijske pilule kako bi zaustavili ovulaciju. To se nije pokazalo kao dobro rješenje jer sam i dalje svakog mjeseca osjećala bolove. Zbog pilula sam postala depresivna te sam zadržavala vodu pa sam ih odlučila prestati uzimati. Željela sam vratiti normalan ritam svog tijela", rekla je za Daily Mail

Nakon što se pet godina osjećala dobro, u listopadu prošle godine osjetila je "iznenadne, strašne bolove".

"Bili su to najgori grčevi u mom životu, bila sam natečena i boljelo me skoro sve. Otišla sam na Hitnu gdje su me ozbiljno shvatili. Pregledali su me i našli cistu punu krvi veličine pet centimetara", rekla je.

Poslali su je kući s lijekovima i savjetovali joj da posjeti svog liječnika. Kad je došla kod njega dva dana kasnije, cista je narasla na osam centimetara.

Sljedećeg jutra je operirana i cista joj je uklonjena. U tom trenu bila je velika čak 15 centimetara.

Smith je mislila da je to kraj, no u travnju je ponovno osjetila bolove.

"Opet sam otišla na Hitnu, sljedećeg jutra su mi uklonili dvije ciste, po jednu sa svake strane. Cijelo iskustvo bilo je izazovno jer su mi rekli da bih mogla ostati bez jajnika ako se to nastavi ponavljati, jer nije dobro stalno ići na operacije. Savjetovali su mi da što prije rodim, što je bilo jako zbunjujuće jer sam imala osjećaj da ne kontroliram svoje tijelo", rekla je.

Mjesec dana kasnije opet je osjetila bolove i završila na operacijskom stolu.

"Nisam mogla vjerovati, mislila sam da nema šanse da je opet cista, no pokazalo se da je i da je velika pet centimetara. Pomislila sam 'daj mi više mira'. To me mentalno iscrpljivalo. Dva tjedna kasnije otkrili su još jednu cistu te su mi uklonili i slijepo crijevo kako bi smanjili broj operacija u budućnosti", rekla je.

Nakon što je provela osam tjedana u krevetu, postala je depresivna i nije mogla voditi svoj posao.

"Nemam endometriozu ili policistične jajnike pa liječnici nisu znali kako zaustaviti novi rast cisti. Počela sam pisati dnevnik događaja od vremena kad su se pojavile i shvatila sam da su se prije svake epizode s njima u mom životu događale važne osobne i emotivne stvari", rekla je.

Dodala je da je najnervoznija bila kad je otvorila svoj kafić, a upravo u to vrijeme pojavila se prva cista.

"Radila sam sedam dana u tjednu, pokušavala se družiti s prijateljima, održavati vezu i brinuti se za sebe, sve to bilo mi je previše. Shvatila sam da je važno brinuti se o sebi i uzeti predah. Ljudi moraju shvatiti kakav učinak stres i naporan rad imaju na nas. Na kraju dana, ništa vam ne vrijedi bez zdravlja", rekla je.

Na Instagramu je objavila svoju fotografiju iz najgoreg perioda.

"Bilo je teško objaviti nešto takvo, no nakon tjedan dana sam objavila. Djevojke su mi govorile da sam hrabra. Osjećala sam se usamljeno, liječnici mi nisu mogli dati odgovore, nisam mogla vjerovati svom tijelu. Ako sam pomogla jednoj osobi da se ne osjeća tako usamljeno, onda je moj posao obavljen."

Šest tjedana od posljednje operacije ponovno osjeća bolove u trbuhu.

"Trenutno čekam pregled kod kirurga kako bih otkrila moram li na uklanjanje tkiva koje je ostalo nakon brojnih operacija", rekla je i dodala da fotografije s Instagrama ne oslikavaju stvaran život.

Kako bi se osjećala bolje, počela se baviti jogom i meditacijom.

Pročitajte više