Što vaš datum rođenja govori o vašem zdravlju (i bolestima koje vam prijete)

Foto: Instagram

VEĆINA znanstvenika cijelu priču oko horoskopa naziva običnom glupošću, no nova istraživanja pokazuju da vaš datum rođenja ipak može utjecati na vaš život. Naime, prema novoj studiji objavljenoj u magazinu Journal of American Medical Informatics Association, datum rođenja može predvidjeti vaš rizik od razvoja čak 50 zdravstvenih problema i stanja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia usporedili su datume rođenja i medicinske podatke 1,7 milijuna pacijenata liječenih u bolnici New York-Presbyterian između 1985. i 2013. godine. Ukupno su tako proučili 1688 bolesti.

Studija je isključila više od 1600 veza između datuma rođenja i rizika od bolesti, no i potvrdila 39 sumnjivih veza između njih te otkrila 16 novih povezanosti, uključujući devet vrsta bolesti srca. Istraživanje je uključivalo i malo matematike, kako bi se isključili bilo koji čimbenici koji mogu utjecati na rezultat.

Vaš zdravstveni horoskop

Ako ste rođeni tijekom zime (od siječnja do ožujka), imate veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti te niži rizik o neuroloških, respiratornih i reproduktivnih bolesti.

Ako ste rođeni tijekom jeseni ( od listopada do prosinca) imate manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, no veći od neuroloških, respiratornih i reproduktivnih.

Autori studije pripisuje veće i niže rizike okolini u kojoj je vaša majka bila tijekom trudnoće, a koja može utjecati na vaš imunološki sustav tijekom života, ističe jedna od autora studije Mary Regina Boland. Neka istraživanja pokazala su da, ako je majka tijekom trudnoće bolovala od prehlade, to može utjecati na vaš kardiovaskularni sustav.

Zaključili su da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdila veza između datuma rođenja i pojedinih zdravstvenih stanja. Do tada, autori ove studije ne mogu sa sto postotnom sigurnošću reći da će vaš datum rođenja drastično utjecati na vaše zdravlje. Ukratko, ako ste rođeni u mjesecu s nižim rizikom ne znači da možete ne paziti na svoje zdravlje, kao što ni rođenje u mjesecu s višim rizikom ne znači da ste osuđeni na život pun bolesti. 

Detaljniji podaci po mjesecima:

Siječanj: Visok krvni tlak, bolesti srca

Veljača: Maligni plućni i bronhijalni tumori

Ožujak: Nepravilan rad srca, bolesti srca i problemi s cirkulacijom

Travanj: Bolovi u prsima, bolesti srca

Svibanj: Nema podataka

Lipanj: Bolovi u prsima, astma

Srpanj: Nema podataka

Kolovoz: Infekcije oka

Rujan: Respiratorne infekcije, infekcije uha, groznica i povraćanje, astma, psihosocijalni poremećaji, komplikacije tijekom trudnoće i poroda

Listopad: Infekcije pluća i respiratornog sustava, bolesti grla, virusne infekcije, problemi s ugrizima insekata, dalekovidnost/kratkovidnosti, neugodne menstruacije, problemi sa želucem, postporođajna depresija

Studeni: Virusne bolesti, ADHD, Problemi s debelim crijevom, poteškoće sa zanošenjem i trudnoćom, ovisnost o tabletama protiv bolova, vaginalni problemi, proljev, upala krajnika i poteškoće s učenjem

Prosinac: Sklonost modricama

Pročitajte više