Studenti Oxforda traže da se govedina i janjetina izbace s jelovnika menzi na kampusu

Foto: 123RF

STUDENTI sa Sveučilišta Oxford izglasali su zabranu govedine i janjetine u menzama na sveučilištu, nastojeći suzbiti štetne učinke na okoliš uzrokovane konzumacijom mesa.

Zbor studenata Oxforda usvojio je u utorak dvotrećinskom većinom zahtjev za zabranom crvenog mesa u restoranima u kampusu, uključujući i lokale koji prodaju hranu u sveučilišnim knjižnicama i sličnim dijelovima kampusa.

Međutim, studentski zbor s 22.000 članova nema moć mijenjati politiku Sveučilišta pa će njegovi predstavnici morati lobirati kod uprave Sveučilišta i pojedinih fakulteta da se ova zabrana provede u djelo.

Prema zahtjevu studenata, koji je predložen na tjednom sastanku, Sveučilište Oxford mora pokazati veću inicijativu kad je riječ o konzumiranju mesa i okolišu. 

"Država traži od Oxforda, kao glavnog britanskog sveučilišta, da pokaže inicijativu, no Oxford je nije pokazao kad je riječ o klimatskim promjenama. Zabrana govedine i janjetine na svečanim priredbama i prodajnim mjestima izvediva je i učinkovita strategija koja će sveučilištu pomoći da ostvari svoj cilj za 2030. godinu. Sveučilište se posvetilo borbi protiv rasizma, a sad mora poduzeti hitne akcije kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova", stoji u zahtjevu.

Prema Greenpeaceu, stočarstvo generira jednake emisije stakleničkih plinova kao i 'svi automobili i kamioni zajedno', a stočari su uništili milijune četvornih kilometara prirodnih usisavača ugljičnog dioksida kako bi napravili pašnjake.

Prema internetskoj stranici Carbon Brief, učinci jedenja govedine i janjetine na okoliš značajno su veći od učinaka jedenja ostale hrane. Naime, krave i ovce su preživači pa njihovi probavni procesi stvaraju veće razine metana. Stoga na Oxfordu smatraju da bi se staklenički plinovi mogli značajno smanjiti ako ljudi promijene način prehrane.

Pročitajte više