Studentica iz Sjeverne Koreje otkriva kako oni vide svijet: "Žene prije braka nikad ne zatrudne"

Foto: Facebook/Instagram/Screenshot: YouTube

IZVRSNA studentica engleskog iz Pyongyanga, koja je grad prvi put napustila tek u 20. godini života, francuskom fotografu s kojim je putovala diljem Sjeverne Koreje dala je bizaran uvid kako Sjeverna Koreja vidi svijet. 

Djevojka poznata samo kao Mis Kim, odvedena je izvan grada gdje je nasamo pričala s francuskim fotografom Ericom Lafforgueom koji je tu zemlju posjetio šesti put. Fotograf je tako dobio iznimno rijetku priliku da provede vrijeme nasamo s najboljom studenticom engleskog sa sveučilišta u Pyongyangu, a njezine odgovore je dokumentirao, piše Daily Mail.

Njezini odgovori potvrđuju paralizirajući nadzor koji država provodi nad svakim tko uđe u zemlju, ali i njihovu izolaciju od svijeta. Iako je tijekom svog puta srela prosjake, rekla je kako u Sjevernoj Koreji svi uživaju u jednakom bogatstvu, ali otkrila je i da iskreno vjeruje da žene koje se ne udaju nikad ne zatrudne.

Eric joj je naložio i da se nasmije, što je odbila rekavši da jednostavno ne može. Za Michaela Jacksona je čula, ali ne i za Lady Gagu. Kad ju je upitao zašto misli da američka i britanska glazba ne dopiru do Sjeverne Koreje, odgovorila je da nitko tamo to ne želi slušati već preferiraju Mozarta, Bacha i Beethovena.

Opisala je i kriterije ljepote u Sjevernoj Koreji: "Žena mora imati velike oči, visoki nos, mala usta, bijelu kožu i ne bi trebala biti mršava." Fotograf joj je pokazao i "podrapane" hlače, ali nije mu vjerovala da je to na zapadu moda. Iako država kontrolira čak i kako se građani šišaju, Mis Kim tvrdi da "imaju puno izbora" te da nikoga nije briga za stil odnosno "nitko ne želi farbati kosu."

Studentici je fotograf pokazao i sliku najpoznatijeg lika Walta Disneya - Mickeya Mousa, a njezina reakcija otkrila je da ne zna o čemu je riječ. "To je samo miš. Kineski je", rekla je. Tijekom puta, Eric je nosio iPad, a Miss Kim nije imala pojma o čemu je riječ. Rekao joj je kako na tom uređaju sluša glazbu, gleda snimke i provjerava e-mailove, ali ona mu ni to nije vjerovala.

Suočio ju je Eric i s optužbom da su ljudi u podzemnoj samo glumci, no ona je to odbacila tvrdnjom da je to "smiješno i sramotno." O vođama zemlje pričala je s velikim ponosom, odbijajući zvati ih samo imenima bez epiteta kao što su "najveći" ili "veliki vođa."

Eric je uhvatio i ženu koja jede hamburger plastičnim rukavicama, a kad je pitao Mis Kim o čemu je riječ odgovorila je da to čine "da se ne zaprljaju kad jedu." Isto tako, uvjerena je da je za hamburger zaslužan Kim Jong-un.

Miss Kim prvi put je napustila glavni grad države u kojoj živi, a pokazalo se da nije baš upućena u svijet oko sebe. Ipak, izrazila je želju da posjeti Englesku, ali ne i SAD jer "mrzi Amerikance." Svejedno, otkrila je da je gledala američki film "Gladijator" i rekla je da joj se svidio, ali da su "scene para bile sramotne." Njezin omiljeni film pak je "Sea of Blood" koji govori o japanskom ubijanju Sjevernih Korejaca...

Pročitajte više