"Stvoreno s puno ljubavi": Podravske pisanice privukle pažnju australskih medija

Foto: Sky News Australia

Prekrasne pisanice u centru Koprivnice privukle su pažnju medija u Australiji.

Sky News Australia objavio je prilog o Pisanicama od srce koje su izložene na središnjem koprivničkom trgu. Voditelj je objasnio da je riječ o "velikim pisanicama postavljenim na ulici koje su oslikane u maniri slikarske škole". Dodao je kako su neke pisanice visoke i do dva metra te da prikazuju scene lova, ribolova i zime.

Croatian artists paint giant easter eggs in the streets

Artists in Croatia have pained giant easter eggs to display in the streets. Watch the full episode at SkyNews.com.au/Stream

Objavljuje Sky News Australia u Srijeda, 27. ožujka 2024.

Pisanice iz Koprivnice oduševile su mnoge gledatelje priloga.

"Ovo je prekrasno", "Prelijepo, bravo", "Bravo, Hrvatska. Sretan Uskrs", "Zašto mi u Australiji ovo ne napravimo? Imamo puno talentiranih ljudi", "Svaka čast", "Kako je ovo lijepo", "Ovo je pravo umjetničko djelo", "Baš dobra ideja", "Jako kreativno, sviđa mi se", "Fantastično", "Predivno! Stvoreno s mnogo truda, vremena i ljubavi", pišu ljudi u komentarima.

Pisanice oslikavaju četiri slikara

Podravske pisanice, koje oslikavaju majstori naivne umjetnosti, već su godinama ne samo lokalna već i svjetska atrakcija. Tijekom proteklih 14 godina u svijet ih je odaslano oko 120 komada. Stvaraju ih likari Stjepan Pongrac, Josip Gregurić, Đuro Jaković i Zlatko Štrfiček.

"Nas četvero već 15 godina radimo zajedno. Naše pisanice su otišle po cijelom svijetu, a preko njih promoviramo naivnu umjetnost", rekao je Josip Gregurić. Svaka pisanica nosi motiv grada u koji ide, utkan u slojeve boja i oblika koje stvaraju ovi slikari. Nemaju određene motive koje slikaju, nego svatko slika po svome nahođenju. 

"Treba nam tri do četiri dana da bi pisanica bila završena, oslikana i posušena", dodao je Zlatko Štrfiček.

Izložba velikih pisanica na Zrinskom trgu bit će otvorena do 8. travnja.

Pročitajte više