Susan je Robertu Downeyju Jr. najveća podrška. Bila je uz njega i u teškim trenucima

Foto: Profimedia/EPA

ROBERT DOWNEY JR. sinoć je osvojio svog prvog Oscara za sporednu ulogu u Oppenheimeru.

Uz 58-godišnjeg glumca je na dodjelu prestižne nagrade došla njegova supruga Susan Downey, koja mu je velika podrška. "Zašto sam sada na popis super talentiranih glumaca dodao ime svoje žene od koje sam toliko toga naučio? Zato što je 22 godine besprijekorno portretirala zdravu i racionalnu osobu koja je sretno udana za glumca", rekao je Downey tijekom svog govora.

>>Robert Downey Jr. stigao je daleko

Susan radi kao filmska producentica. Nakon srednje škole upisala se na Sveučilište Južne Kalifornije gdje je pohađala Školu filmske umjetnosti. Nakon diplomiranja radila je najprije kao asistentica u Threshold Entertainmentu, a potom je radila na razvoju franšize Mortal Kombat. Godinama poslije napustila je produkcijsku kuću Silver Pictures, a ona i Robert potom su pokrenuli Team Downey.

"Mislili smo, ako želimo zajedno provoditi vrijeme, imati zajednički život, onda bismo jednostavno trebali zajedno snimati filmove", rekla je Susan jednom prilikom za Hollywood Reporter.  

Susan je bila uz glumca i u teškim trenucima

Otkrila je i kako je upoznala svog supruga. Bilo je to, kaže, na snimanju filma Gothika.

"Ručali smo s redateljem i s Halle Berry. Robert mi je bio zanimljiv, ali i čudan. Prije nego što smo počeli izlaziti, bila sam vrlo usredotočena, odlučna i orijentirana na posao. Nije mi bilo stalo do toga imam li obitelj, nisam razmišljala o djeci. Nije da nisam željela te stvari, nego jednostavno nisam razmišljala o njima. No onda sam imala nekoga tko je došao kao tornado, pun energije i strasti. To me potpuno otvorilo", priznala je Susan.

Robert ju je zaprosio samo nekoliko mjeseci nakon što su se upoznali, a vjenčali su se 2005. godine. Također, Susan je pomagala svom partneru dok je prolazio kroz teško razdoblje. Tada se, kaže, borio s alkoholizmom. "Rekla sam mu da ovako nećemo uspjeti. Mislim da je naposljetku shvatio da među nama postoji nešto magično", rekla je za Harper's Bazaar.

Osim toga, sredinom 90-ih i ranih 2000-ih, Downey je nekoliko puta uhićen zbog optužbi vezanih uz korištenje droga. Bio je ovisan o kokainu, marihuani, pa čak i heroinu te je nekoliko puta prošao program odvikavanja.

Drogama je bio okružen još od djetinjstva. I majka i otac su bili ovisnici. Otac mu je prvi put marihuanu ponudio kad je Robert imao samo šest godina, a do osme je već bio razvio ovisnost. Kokain je prvi put probao kao dijete.

Preokret se dogodio 1999. godine kad je osuđen na tri godine zatvora zbog izbjegavanja obaveznog testa na droge. No, nakon što je proveo gotovo godinu dana u kalifornijskoj ustanovi za liječenje ovisnosti o drogama, Downey je oslobođen i postao odlučan vratiti se na "pravi put". 

Pročitajte više