Svatko može pomoći: Promijenite ove navike, spasite planet

Foto: Pixabay

SVI SE osjećamo pomalo bespomoćno kada je riječ o očuvanju životnog okruženja jer smatramo da sami ne možemo puno napraviti da se situacija popravi. Sve je veći rizik od razornih požara u cijelom svijetu koji su djelomično posljedica globalnog zagrijavanja. Prošlo je desetljeće najtoplije od dosadašnjih desetljeća, ali se svjetski vođe ne obaziru previše na to, dok pojedinci smatraju da sami nemaju šanse u borbi protiv cijelog svijeta, piše Huff Post.

Ipak, stručnjaci koji prate klimatske promjene i aktivisti tvrde da svatko može pomoći u borbi za očuvanje našeg planeta. Sve što trebate napraviti je izgraditi sljedeće navike.

1. Manje putujte avionom

Apel da se smanji broj avionskih letova globalno je pokrenut kada je švedska aktivistica Greta Thunberg odbila letjeti na svoje dogovorene susrete. Ona je putovala svijetom uglavnom vlakom i brodom, svjesna štete koju letenje nanosi okruženju. Naime, pet avionskih letova od New Yorka do Kalifornije proizvede istu količinu ugljikova dioksida koliko stvori jedan automobil u roku od godinu dana.

2. Izbjegavajte sve plastične predmete za jednokratnu upotrebu

Plastika je dobra za očuvanje namirnica pri transportu jer je lak materijal, ali je to jedina korisna stvar u vezi s njom. Pri proizvodnji i uklanjanju plastike također se ispušta velika količina plinova koja pridonosi globalnom zagrijavanju. Recikliranje neće pomoći jer plastika treba biti potpuno izbačena iz svakodnevne upotrebe, čemu ćete i vi pridonijeti ako budete izbjegavali sve plastične predmete za jednokratnu upotrebu.

3. Jedite domaće proizvode i postanite vegan ili vegetarijanac

Prehrana bogata mesom nije dobra za okruženje. Proizvodnja jednog životinjskog proteina zahtijeva 10 puta više fosilnog goriva nego proizvodnja jedne kalorije biljnog proteina. Osim toga, ugljikov se dioksid oslobađa tijekom zamrzavanja mesa kako bi se očuvala njegova svježina tijekom transporta, za što se također koriste vozila koja pridonose povećanju razine ugljikova dioksida u atmosferi.

Male promjene u vašoj prehrani mogu puno značiti. Jedite što više voća i povrća s lokalnih tržnica i ne kupujte proizvode upakirane u plastiku. Kupujte domaću hranu kako biste smanjili zagađenje pri transportu hrane s dalekih destinacija.

4. Riješite se automobila

Točno je da automobili znatno olakšavaju život, ali je točno i da smo se ulijenili otkad ih imamo. Oni proizvode velike količine ugljikova dioksida, koju pridonosi globalnom zagrijavanju, a prosječan čovjek prijeđe godišnje 22.000 kilometra u svom četverokotaču. Da bi se ova količina ugljikova dioksida neutralizirala, potrebno je čak 37 stabala drveća. Taj broj kilometara može biti znatno smanjen ako automobil ne budete koristili za svaku sitnicu. Umjesto toga koristite bicikl za kraće destinacije. To će se dobro odraziti i na vaš izgled i na vaše zdravlje, a pridonijet ćete barem malo očuvanju životne sredine. Ipak, najbolje bi bilo da se riješite svog automobila i da koristite javni prijevoz za dalje destinacije.

5. Ne kupujte novu odjeću i kupujte u second handu kad god možete

Prema tvrdnjama Svjetske banke, modna je industrija odgovorna za 10% godišnje proizvodnje ugljikova dioksida. Upotreba vode za proizvodnju odjeće dovela je do isušivanja rijeka i jezera širom svijeta zbog čega su uništeni mnogi ekosustavi. Ako ste šopingholičar, pridonosite održavanju ovog trenda. Ako vam je zaista potreban novi komad odjeće, pokušajte ga naći u second hand prodavaonici, ali ne online jer tako isporukom naručenih proizvoda također pridonosite zagađenju jer se vaše narudžbe prevoze vozilima koje ispuštaju ugljikov dioksid.

6. Sastanke održavajte online

Ako ste na nekoj vodećoj poziciji, tražite da se sastanci održavaju online kako zaposleni ne bi morali putovati i koristiti vozila koja pridonose zagađenju. U suprotnom, suptilno predložite nadređenom da održava online sastanke, koji će vam svima uštedjeti vrijeme, a koji će pridonijeti i očuvanju životne sredine.

7. Govorite o ovome prijateljima i obitelji i utječite na vlast

Ako primijenite neku od gore spomenutih stvari, govorite o njoj svojim prijateljima i članovima obitelji. Osobne priče su najdjelotvornije u uvjeravanju ljudi da počnu živjeti drugačije. Ne treba biti sve na vama. Nađite istomišljenike u svom okruženju i pokušajte utjecati na lokalne vlasti da uvedu promjene koje će pridonijeti smanjenju zagađenosti.

Pročitajte više