"Sve je to hrpa sranja": 17 šokantnih otkrića o scijentološkoj crkvi

Foto: Getty Images/Press

KRAJEM 2015. američka glumica i voditeljica Leah Remini u intervjuu za ABC otkrila je niz nevjerojatnih činjenica o scijentološkog crkvi koju ne napustila 2013.

Iako znamo da je riječ o problematičnoj organizaciji o kojoj iz dana u dana curi sve više negativnih informacija koje šokiraju javnost, svako novo svjedočanstvo onih koji su napustili crkvu ponovno budi interes čitatelja, a slučaj poznate glumice i krajem prošle i početkom ove godine iznova je probudio zanimanje za neobičnim praksama koje se tamo odvijaju. Ovog mjeseca emitirana je posljednja epizoda njezina showa "Leah Remini: Scientology and the Aftermath" u kojoj joj se pridružio i autor bestselera o Scijentologiji "Going Clear", Lawrence Wright.

I dok će neki na sve odmahnuti rukom i reći da iste, pa i daleko gore probleme ima svaka religija, ne smijemo zaboraviti da nam sve ovo daje zanimljiv uvid u problematičnu prirodu koncepta organizirane religije koja je u ovom slučaju, usporedimo li je s ostatkom "ponude", još uvijek u povojima pa je samim tim i problematičnija jer to je nešto što dopuštamo da se događa zbog naučenog stava da je sve dopušteno ako se radi u ime nekog izmišljenog božanstva.

Na kraju krajeva, ovo je još samo jedan kult koji će s vremenom postati uobičajena i sasvim legitimna pojava jer ono po čemu se scijentologija razlikuju od kršćanstva ili islama, svodi se na godine postojanja.

1. Djeca su minijaturni bogovi

Remini je postala članica Scijentološke crkve sa samo devet godina i to u trenutku kada su se crkvi priključili njezini roditelji. Scijentolozi smatraju da djeca egzistiraju na višoj duhovnoj razini i od malih nogu serviraju im se doktrine crkve.

"Budući da vas gledaju kao na duhovna bića, ne tretiraju vas kao dijete. Daju vam zaduženja i pumpaju vam ego", objasnila je Remini i dodala da djeca zbog ove indoktrinacije ostaju članovima čak i u slučajevima kada roditelje izbace ili oni sami odluče napustiti crkvu.

Njezinu priču potvrđuju i ostali odmetnuti članovi uključujući i Jennu Miscavige Hill (nećakinja vođe crkve Davida Miscavigea) koja je sa samo sedam godina morala potpisati suludi ugovor kojim se na period od "milijardu godina" obvezuje na vjernost crkvi.

2. Život u Sea Orgu

Glumičina majka u jednom trenutku odlučila je preseliti Leu i njezinu sestru u Clearwater u Floridi gdje se nalazi i Flag Land Base, ključni objekt Scijentološke crkve u kojem je smješteno i središnjici posebnog reda nazvanog Sea Org. Potpisala je ugovor, obukla uniformu i bila prisiljena služiti više rangiranim scijentolozima obavljajući niz fizičkih poslova.

"Živjeli smo u spavaonicama punim žohara s ostalom djecom. Radili smo sve, od pranja veša do pjeskarenja u radionicama. Ponekad sam se morala boriti da se domognem hamburgera", govori Remini koja je dvije godine robovala prije nego je s majkom preselila u Los Angeles.

3. Bog je laž kojom izvlače novac od naivaca

Tijekom razgovora s korisnicima Reddita, netko joj je postavio pitanje koja je najveća i najšokantnija tajna Scijentološke crkve, a Remini je odgovorila: "Kad dosegnete najviši vrh Mosta (OTP 8), otkriju vam da je Bog laž i da postoji još niza razina pred vama, a kako biste ih dosegli, morate potrošiti stotine tisuća dolara. Jednostavno nema kraja".

Da biste se dokopali najviših razina, to će vas koštati desetke tisuća dolara zbog čega mnogi završavaju u dugovima, a najviša razina koštat će vas gotovo 400 tisuća dolara.

Priznala je i da su tijekom godina na nju vršili pritisak da donira milijune dolara crkvi za što je dobila nekoliko trofeja.

4. Što se seksa tiče, sve su crkve više manje iste

Iako je riječ o relativnoj novoj religiji, scijentolozi imaju prilično tradicionalne stavove prema seksu prije braka i po tom se pitanju ne razlikuju od kršćana. Tvorac relgiji L. Ron Hubbard seks je nazivao "drugom dinamikom" i razvio složen numerički sustav kvantificiranja seksualnih nagona.

Od malih nogu naučena je da ne smije imati fizičke kontakte prije braka, a kad je dečku dopustila da je dira preko majice, prekorena je. Svaki puta kada bi osjetila seksualni poriv morala je to fizički realizirati uz pomoć figurica koje bi u tom scenariju uzimali uloge dječaka i djevojčice. Primjerice, trljala bi šahovsku figuricu i spajalicu.

Isto tako, scijentolozi također vjeruju da je homoseksualnost "seksualna perverzija" iako službeno tvrde da o tome nemaju jasan stav. Štoviše, postoji Hubbardova klasifikacija prema kojoj postoji i "najniži rang ljudi", oni koji nisu dostojni pomoći. Među njima su i homoseksualci koji, žele li dostići viši nivo, moraju proći kroz proces pročišćavanja.

5. Od starta je vjerovala da je sve glupost, ali ostala je zbog straha da ne izgubi roditelje

Kao što je sama priznala od samih je početaka bila svjesna da je sve jedna velika glupost, ali znala je da će izgubiti roditelje ako samostalno odluči napustiti crkvu.

"Čim sam pročitala materijal koji smo dobili pomislila sam da je sve ludost i zamjerala majci što me u to uopće uključila. Sve je to hrpa sranja. Jedina opcija bila je da odem, ali moja obitelj nije bila spremna na to. I u crkvi su mi govorili da ne trebam vjerovati u njihova učenja, ali nakon toga bi mi postavili pitanje jesam li spreman napustiti sve što poznajem", objašnjava Remini.

6. Seksualno zlostavljanje rješava se interno

"Čitala sam priče na internetu. Par ljudi osobno mi je reklo da znaju da je bilo seksualnog zlostavljanja. Kad sam imala 16 godina i radila za jednog starije scijentologa koji je bio u kasnim tridesetima, on je spavao s jednom mojom 16-godišnjom prijateljicom. Crkva je to odlučila riješiti interno. Svi slučajevi zlostavljanja rješavaju se unutar crkve jer progon drugog člana crkve smatra se neprijateljskim činom. No, ne morate mi vjerovati, samo proguglajte slučajeve seksualnog zlostavljanja unutar Scijentologije i bit će vam jasno", otkriva Remini.

7. Tjerali su je da regrutira kolegu iz "Kralja Queensa"

Lah i Kevin James dugo su surađivali na seriji "Kralj Queensa", a vođe su je tjerale da ga regrutira. Iako je znala da je Kevin izuzetno odan svojoj vjeri, mnogi scijentolozi ispitivali su je ima li Kevin neke slabe točke, osjeća li se da njegov život nema svrhu i ima li problema u vezi.

"Jednom mi je čak i sam rekao da nema šanse da ga uvučemo u cijelu tu Tom Cruise priču. Nije mi ni padalo na pamet da to učinim. Ne bih se osjećala dobro kada bih nekog morala uvjeravati da je izgubljen i da im je potrebna Scijentologija", objašnjava Remini.

8. Postoje najmanje dvije vile za slučaj povratka velikog vođe

Mnogi scijentolozi vjeruju da je Hubbard odlučio napustiti vlastito tijelo kako bi se vratio istraživanju na višim razinama bivanja. Inače, Hubbard je preminuo 1986. od posljedica moždanog udara.

No, za slučaj da se jednog dana odluči vratiti postoje najmanje dvije potpuno namještene vile opskrbljene hranom, omiljenim Hubbardovim cigaretama, romanima i poslugom. Jedna je u Hemetu, a druga u Crestonu.

9. Scijentolozi vjeruju da su svi mediji kontra crkve lažni

U današnje vrijeme teško je izbjeći nevjerojatno količinu negativnih informacija o scijentolozima i mnogi se pitaju kako je moguće da vjernici i dalje odlučuju ostati članovima uz takvu gomilu negativnih napisa, a Remini objašnjava: "Od samih početaka vam ispiru mozak, a uče vas da su svi vanjski izvori (vijesti, internet, knjige, časopisi) laž osmišljena kako bi uništila sve ono što valja sa scijentologijom. Ne vjeruju ni vladam jer njihov cilj nije pomoći niti izliječiti ljude. Uče ih da je najsigurnije sve informacije dobivati izravno od drugih scijentologa. Moraju priznati ako su informacije dobivali s vanjskih izvora i zbog toga ih kažnjavaju".

10. Drukanje se očekuje

Tijekom jednog boravka u domu Cruiseovih, Remini je "upisana" jer je sarkastično prokomentirala njihovo ljubakanje pred drugima. No, to "drukanje" ne samo da nije neuobičajeno već je i očekivano i u crkvi smatraju da je to nužno. Stoga, svi očekuju da će vas prijaviti čak i prijatelji i članovi rodbine.

Dodala je i da zna su je jednom prilikom prijavile i Kirstie Alley i Katie Holmes pa čak i njezina majka, a dodaje da je i sama prijavila svog supruga.

11. L. Ron Hubbard je uz pomoć scijentologije "izliječio" ratne ozljede

Lawrence Wright, autor knjige o scijentologiji "Going Clear" otkrio je da je kompletna dokumentacija o Hubbardovim ratnim ozljedama fabricirana, a to je bitno naglasiti jer jedan od temelja crkve je i taj da se osnivač od svega izliječio scijentološkim metodama.

Uz sve to, Hubbard je često isticao svoja odličja koja su također lažirana.

12. Scijentologija i porod

Kontrola crkve proteže se do najintimnijih obiteljskih trenutaka kao što je rođenje. Scijentolozi djecu na svijet donose u tišini, bez jedne izgovorene riječi i buke, a Hubbard to naziva "tihim porodom". U crkvi vjeruju da priče negativno utječu na majku i dijete, a ne koriste ni lijekove niti bilo kakvu drugu pomoć.

Remini tijekom rođenja djeteta nije pratila savjete crkve: "Pokušala sam tiho roditi, ali kad osjetite da dijete počinje izlaziti iz vaše vagine, da sam imala kamen, udarila bih se njime u glavu. Stoga, odlučila sam se za epiduralno istog trena".

13. Ne postoji puno slavnih scijentologa

"Ako stvarno pogledate brojke vezano za slavne scijentologe i usporedite li ih s drugim religijama, radi se o gotovo zanemarivom broju ljudi. Scijentolozi su samo odradili fantastičan posao i uvjerili ljude da mnogi slavni pripadaju crkvi", govori Remini.

14. Vjenčanje stoljeća

Remini, kao i mnogi drugi, otkrili su da je Tom Cruise centralna figura religije i da ga štuju gotovo podjednako kao i L. Rona Hubbarda.

"Kritički osvrt na Cruisea isto je što i biti kritičan prema Scijentologiji. Postajete osoba koja je protiv ciljeva Scijentologije i samim tim ste zli", objašnjava Remini i dodaje da su je napali čim je negativno progovorila protiv Cruisea.

Remini i njezin suprug Angelo bili su samo dvoje u masi slavnih gostiju na talijanskom vjenčanju Cruisea i Katie Holems. To je ujedno i trenutak u kojem se počeka razdvajati od Crkve. Ključni trenutak bio je kada su je prisilili da pozove Jennifer Lopez koju je poznavala preko svog supruga.

Tijekom vjenčanja neprestano su ih pokušavali razdvojiti: "Pretpostavljam da su htjeli regrutirati Jennifer Lopez. Možda su vjerovali da bi im to otežala". Isto tako, bilo joj je sumnjivo zašto na vjenčanju nije bila i Shelly Miscavige, supruga Davida Miscavigea koja ga nikad nije napuštala, a posebno na ovako velikom događaju. Bilo je to "vjenčanje stoljeća", a nje nije bilo.

15. Problemi na vjenčanju

Nakon što je na vjenčanu počela "stvarati probleme" i postavljati pitanja o Shelly Miscavige, stigla je i gomila pritužbi na njezin račun jer "nije ovlaštena postavljati takva pitanja":

Ishod nije bio dobar i našla se u velikim problemima: "Poslali su me u Clearwater gdje sam provela tri ili četiri mjeseca na reprogramiranju. Pokušali su me natjerati da se ispričam zbog svog ponašanja na vjenčanju stoljeća".

16. Napuštanje crkve

Nakon svega, Remini je odlučila napustiti crkvu i bila je spremna na posljedice. Znala je da će izgubiti kontakte s obitelji i da slijedi zlostavljanje od strane ostalih članova.

"Bila sam spremna napustiti sve ljude koje sam poznavala i prekinuti odnose s majkom i suprugom. U takvim situacijama ne znate što vam je činiti. Mnogi na kraju izaberu Crkvu", priznala je Remini.

17. Kako dalje

Remini, njezin suprug, sestra i majka zajedno su napustili crkvu 2013. Iako su je nazvali neprijateljicom Crkve i započeli negativnu medijsku kampanju protiv nje (ABC-ju su dostavili niz inkriminirajućih dokumenata koji su je trebali diskreditirati na dan kad je odlučila dati intervju za ABC), bila je pomirena sa svojom odlukom.

"Nije neka reklama za Scijentološku crkvu kad kažem da sam duboko oštećena nakon što sam 30 godina pokušavala dosegnuti najviši vrh Crkve. No, ne žalim zbog svega kroz što sam prošla. Ne žalim što sam ovdje provela život jer naučila sam puno. Svi preživljavamo. Svi imamo dar druge prilike u životu", zaključuje Remini.

Pročitajte više