Sve o Josipi Lisac: Bucmasta djevojka koja je talentom prokrčila put u vrh zabavne muzike

Foto: YugoPapir

ZNATE LI Josipu? Onu bucmastu djevojku sa šiškama koja je glasom i talentom prokrčila put u vrh naše zabavne muzike? Znate je? A sada je skoro ne možete prepoznati: mirna, sređena, dostojanstvena, šarmantna, lijepa, seksi...

Rodila se 15. svibnja 1946. godine, u Zagrebu. Počela je kao članica zbora svoje škole, a u petnaestoj godini postala je vokalni solista "Zlatnih akorda". Jedne večeri, dok je ovaj sastav zabavljao goste hotela "Esplanada", čuo ju je Arsen Dedić i odmah donio odluku: pjevat će njegovu kompoziciju.

Tako je Josipa debitirala na "Zagrebu 66" i proglašena za najboljeg debitanta. Po savjetu Dedića i ostalih, posvetila se isključivo pjevanju kao solista i lagano, ali sigurno je krčila sebi put ka potpunom uspjehu.



Djetinjstvo

Josipa je djetinjstvo provela u Zagrebu gdje i danas živi. Kad je bila djevojčica, najradije se zabavljala krpicama. Po cio dan je bila u stanju da bude u sobi svoje prijateljice Mire čija je majka bila šnajderica i tako ih opskrbila najrazličitijim krpicama koje su poslije postajale haljine za lutke.

Možda zahvaljujući toj djetinjoj strasti, Josipa i danas šije haljine ­ ali za sebe.

Prijatelji

Neko nepisano pravilo je da ljudi, kada postanu nešto, zaborave svoje stare prijatelje iz mlađih, "anonimnih" dana. Josipa je takva da su danas njeni prijatelji i drugovi svi oni koje je stekla u djetinjstvu i školi.


S poznatim ličnostima ne druguje jer u njih nema povjerenja. Na "Beogradskom proljeću" sprijateljila se samo sa Biserom Velentanlić, pronašle su zajednički jezik i osjetile da ih nešto vezuje i zbližava.

Roditelji

Otac Mato ­službenik, majka Vera ­domaćica. Prosječna građanska obitelj, kakvih je na tisuće i tisuće. S njima i danas živi zajedno, neizmjerno ih voli i sav novac koji zaradi daje njima na čuvanje jer oni njime bolje raspolažu od nje.

Knjige

Koliko vrijeme dozvoljava, Josipa uvijek čita. Čita sve što stigne, ali najradije ljubavnu literaturu. Njen najomiljeniji pisac je Branko Miljković, čije pjesme skoro sve zna napamet.

Prva ljubav

Svoju prvu, i pravu ljubav, Josipa Lisac doživjela je nedavno, sa svojim kolegom Karlom Metikošem, alijas Matom Kolinsom. Od njihovog prvog susreta se ne razdvajaju, vjerna mu je u svemu kad je odsutan i valja vjerovati da će biti i vjenčani dok ovo budete čitali!?

Uspjesi

Za svojih 26 godina, po Josipi, najveći uspeh je "postigla" u tome što nikada nije bila bolesna. U pjevanju je, pak, postizala mnoga priznanja, nagrade i pohvale na festivalima i to od stručnih žirija. Obična publika mnogo ne mari i ne prihvata njenu interpretaciju, ali je, očigledno, poštuje.

Neostvarene želje

San svake žene je da dobije kćerku. Josipa vjeruje da će baš kćerku dobiti kada se uda za Metikoša. A tada će biti najsretnija žena na svetu. Možda do toga nije daleko. Do tada, Josipa je i dalje šarmantna, elegantna i ženstvena, kao nikada do sada...

Napisao: R. Vicanović (Karavan, 1971.)

Podsjećamo, Index u suradnji s YugoPapirom svakog ponedjeljka predstavlja najbolje iz prošlosti. Usporedite što se otad promijenilo, prisjetite se kako se nekad živjelo ili, ako ste nešto mlađi, kako su se zabavljali vaši roditelji.

Pročitajte više