Sve više muškaraca pogađa oligospermija: Kako je izbjeći i liječiti?

Foto: Instagram

IAKO većina muškaraca u mladosti strepi hoće li im partnerica zatrudnjeti, s godinama želja za djetetom prevlada, a nakon što ne uspiju iz prve mnogi se zabrinu.

Kako godine idu, postotak parova koji uspijevaju isprve začeti dijete pada, a na neplodnost može utjecati i vaš način života. Ako ste pušili, uživali u alkoholu, nezdravo se hranili i nosili usko donje rublje, veće su šanse da ćete se boriti s oligospermijom, odnosno niskim brojem spermija. Jasno je da muškarci s tim stanjem imaju manje šanse za oplođivanje jajašca, no postoje metode za liječenje tog stanja.

Muškarci bi u mililitru sjemene tekućine trebali imati više od 20 milijuna spermija kako bi se smatrali plodnima, a od milijuna njih kod ejakulacije, tek 200-injak spermija dosegne jaje u jajovodu. Za oplodnju je kao što znamo potreban samo jedan. Osim količine spermija bitni su njihovi oblik i struktura. Da bi se muškarac smatrao plodnim, više od trećine spermija trebalo bi biti normalnog oblika i strukture. Također, spermiji moraju biti pokretni, a kako biste bili plodni barem polovica njih mora se kretati.

Rješenja

Ako želite poboljšati svoju plodnost, pomoći će vam liječnik. Pomoću nalaza spermiograma preporučit će vam najbolje liječenje, no ono što možete sami napraviti jest izbjegavanje kupanja i tuširanja u vrućoj vodi. Naime, spermijima više odgovara hladna okolina.

Također izbjegavajte usko donje rublje, a preporučljivo je da noću spavate potpuno goli. Ne treba govoriti da alkohol i cigarete ne pomažu u postizanju plodnosti, no ni pretjerano samozadovoljavanje nije korisno. Plodnost možete povećati i uz dodatke prehrani, poput cinka i L-arginina. 

Pročitajte više