Recept star više od 40 godina vratio se i postao hit, imamo ga

Foto: Shutterstock

JAJE na oblaku ili jaje u gnijezdu totalni je hit, a za izradu trebate tri sastojka - jaja, sir i sol.

Iako se može vidjeti po cijelom Instagramu, ovaj recept nije nov, on se zapravo samo vratio u modu. Može se naći u kuharicama koje su stare više od 40 godina, poput one francuske namijenjene djeci pod nazivom "La cuisine est un jeu d'enfants".

Iako je tamo predstavljen kao dječji, za uspješnu izradu ovog recepta na umu morate imati par stvari.

1. Zdjela u kojoj "tučete" bjelanjke mora biti potpuno čista, naročito bez tragova ikakve masnoće jer se tada tekući bjelanjak neće pretvoriti u snijeg. Važno je i da u bjelanjcima nema ni mrvice žumanjaka jer će tada doći do istog problema.

2. Kad su jaja hladna, lakše je odvojiti bjelanjke od žumanjaka, a kad su sobne temperature, lakše je dobiti snijeg od bjelanjaka.

3. Posolite bjelanjke prije miksanja kako bi snijeg bio čvršći. Nemojte pretjerati jer u snijeg ide i sir, koji uvijek pojača slanoću.

4. Što je manje bjelanjaka (odnosno što manje porcija jaja na oblaku radite odjednom), cijeli će proces biti brži, pogotovo ako radite snijeg električnim mikserom umjesto običnom pjenjačom ručno.

5. Ako ne volite tekući žumanjak, stavite ga u "gnijezdo od bjelanjka" odmah na početku pečenja da se jače ispeče. Naravno, tada će izgubiti jarku narančastu boju.

Recept s točnim količinama sastojaka i uputama nađite OVDJE.

Ako isprobate ovaj recept, jelo svakako fotkajte i objavite u našoj Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.

Index Recepti

Pročitajte više