Svidio vam se Oppenheimer? Onda ćete voljeti i ove filmove

Foto: Press

Filmovi o smaku svijeta nisu ništa novo. Ali filmovi o stvarnom kraju svijeta – trenucima u ljudskoj povijesti koji su nas, čini se, doveli na neizbježan put prema vlastitom samouništenju – ipak su rjeđi. U 1950-ima, kada je hladni rat uzeo maha i prijetnja nuklearnog rata eskalirala, većina filmova koji su izašli bavila se njime u smislu metafora, obično onih znanstveno-fantastičnih, poput golemih ozračenih guštera i insekata umjesto hidrogenskih bombi .

Oppenheimer redatelja Christophera Nolana direktno se bavi jednim od važnih trenutaka u povijesti, možda i najvažnijim u 20. stoljeću, dajući nam pogled u izmučeni um "oca atomske bombe", ali i mjesto u prvom redu iz kojeg vidimo trenutak kad je kraj ljudske vrste postao jasan, moment odluke da se dvije atomske bombe bace na Hirošimu i Nagasaki.

No dok su takvi filmovi daleko manje česti od čudovišnih koje smo spomenuli gore ili postapokaliptičnih saga o preživljavanju u stilu Mad Maxa, postoje neki koji se, na dramatičan, komičan, nadrealan ili pseudo-dokumentaran način, bave podrijetlom i posljedicama atomske bombe.

Ako vas je Oppenheimer oduševio, evo još devet filmova koje trebate pogledati.

The Beginning or the End (1947)

Prvi film o razvoju atomske bombe i ulozi J. Roberta Oppenheimera u njemu izašao je samo dvije godine nakon bombardiranja Hirošime i Nagasakija, a u ovoj dokudrami glumili su Hume Cronyn kao Oppenheimer i Brian Donlevy kao Groves.

U to su vrijeme bila dva rivalska Oppenheimerova filma u razvoju: The Beginning or the End u MGM-u i još jedan projekt u Paramountu za koji je scenarij napisala Ayn Rand, autorica romana Atlas Shrugged. MGM je prevladao, ali je proizveo neumjerenu dramu prožetu povijesnim netočnostima.

Unatoč svojoj zabrinutosti, Oppenheimer je na kraju dopustio autorima filma The Beginning or the End da koriste njegovo ime umjesto pseudonima. Priča o razvoju filma opisana je u knjizi Grega Mitchella The Beginning or the End: How Hollywood - and America - Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.

Hiroshima (1953)

Dokumentarna drama redatelja Hidea Sekigawe rekreira američko atomsko bombardiranje naslovnog grada i mučne posljedice istog iz japanske perspektive. Prikazuje kako su obični građani Hirošime koji su preživjeli eksploziju, uključujući učitelje i mlade studente,  živjeli s njezinim posljedicama, uključujući leukemiju i užasne ožiljke. Stvarni preživjeli iz Hirošime čak su se pojavili u filmu kao statisti.

Hiroshima mon amour (1959)

Jedan od ključnih ranih naslova francuskog novog vala i igrani prvijenac francuskog redatelja Alaina Resnaisa, Hiroshima mon amour, imao bi mjesto u povijesti kinematografije čak i da nije bezvremenska, senzualna priča o poratnoj ljubavi.

Japanski arhitekt (Eiji Okada) i francuska glumica (Emmanuelle Riva) upuštaju se u aferu dok prepričavaju svoja sjećanja na rat - u njegovom slučaju na gubitak obitelji u napadu atomskom bombom, a u njenom slučaju na gubitak njemačkog ljubavnika koji ju je učinio izopćenicom.

Iako se Nolanov i Resnaisov film bave temom atomske bombe s potpuno različitih gledišta, dijele sklonost korištenju flashbackova i nelinearnih narativa. Osobito prvi sat Oppenheimera, sa svojim oniričkim vizijama i vremenskim skokovima, koji može na neki način biti Nolanova počast Resnaisovu revolucionarnom filmu.

On the Beach (1959)

Veličanstvena, ali duboko tmurna i razorna adaptacija romana Nevila Shutea koju je režirao Stanley Kramer usredotočuje se na stanovnike Melbournea u Australiji, posljednje ljude koji su još pogođeni globalnim nuklearnim ratom. Ipak, dani su im odbrojani, dok otrovni radioaktivni oblak neumoljivo puzi prema kontinentu kako bi izbrisao posljednje ostatke čovječanstva. Svatko se počinje pripremati za kraj na svoj način, od kojih su neki duboko šokantni.

Prisutnost velikih zvijezda poput Gregoryja Pecka, Ave Gardner i Freda Astairea, isprva naizgled ohrabrujuća, samo povećava užas kad shvatimo da nitko neće živ pobjeći iz filma. A završne scene praznih, vjetrovitih ulica, lišenih svega živog, jednako su brutalne kao i svaki visceralniji prikaz posljedica nuklearnog rata. Jezivo i nezaboravno.

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Klasična crna komedija redatelja Stanleya Kubricka o hladnom ratu pokazuje kakvo je to nesigurno doba bilo. Radnja Dr. Strangelovea podsjeća na satiričnu verziju Kubanske raketne krize, ali s nesretnim završetkom. Glumački genij Peter Sellers ovdje je utjelovio nekoliko likova, uključujući predsjednika Merkina Muffleya i glavnog junaka.

Predsjednik i njegovi vojni savjetnici (uključujući Georgea C. Scotta) stisnuti su u Ratnoj sobi kako bi utvrdili što mogu učiniti da spriječe globalni nuklearni rat i kako točno prenijeti krizu Sovjetima. Muffleyev telefonski poziv ruskom kolegi i dalje je urnebesan, gotovo 60 godina kasnije.

Fail-Safe (1964)

Redatelj Sidney Lumet jednom je rekao da je premisa njegovog klasičnog trilera da "strojevi pobjeđuju", a radnja je u osnovi ista kao u Kubrickovom Dr. Strangeloveu, ali lišena humora.

Američki predsjednik (Henry Fonda) suočava se s teškom odlukom kada američki nuklearni bombarder nesvjesno krene prema SSSR-u kako bi započeo treći svjetski rat, a akcija koju predsjednik mora poduzeti kako bi ponovno uspostavio ravnotežu između dva hladnoratovska neprijatelja posebno je mučna.

The Day After Trinity (1980)

Ovaj dokumentarac nominiran za Oscara, također poznat kao The Day After Trinity: J. Robert Oppenheimer and the Atomic Bomb, ostaje jedan od definitivnih prikaza Projekta Manhattan i Oppenheimerovog kasnijeg pada zahvaljujući intervjuima s tada preživjelim fizičarima iz Los Alamosa i arhivskim snimkama Oppenheimera i Grovesa.

Barefoot Gen (1983)

Keiji Nakazawa, preživjeli iz Hirošime, pretočio je svoja mučna sjećanja iz djetinjstva u svoj manga serijal na kojem se temelji anime film redatelja Morija Masakija, a prati mladog Gena Nakaoku prije, tijekom i nakon uništenja Hirošime.

Uz cijelu mrtvu obitelj, osim njegove trudne majke, Gen mora pronaći način da oni, a kasnije i njegova novorođena sestra, prežive usred pokolja, očaja i bolesti koja slijedi nakon eksplozije. Filmska rekonstrukcija atomskog bombardiranja Hirošime doista je zastrašujuća.

Good Night, and Good Luck (2005)

Crveni strah i makartizam pokazuju svoje zube u Oppenheimeru, dok elementi u američkoj vladi koriste fizičareve liberalne sklonosti i prijašnje veze s američkim komunistima kako bi ga srušili nakon što je snažno progovorio protiv razvoja nuklearnog oružja.

U režiji Georgea Clooneya (koji također glumi uz Davida Strathairna, Jeffa Danielsa, Roberta Downeyja Jr. i Patriciju Clarkson), Good Night, and Good Luck govori o borbi volja između novinara CBS Newsa Edwarda R. Murrowa (briljantni David Strathairn) i Joea McCarthyja (viđen samo u arhivskim snimkama), u kojoj Murrow preokreće podlu kampanju širenja straha.

Good Night, and Good Luck više govori o vrijednosti i odgovornosti slobodnog tiska, ali se fokusira na istu podmitljivu politiku koja je na kraju slomila Oppenheimera.

Pročitajte više