Tajči o 20 godina od odlaska iz Zagreba: Uspješna karijera sputavala me da budem svoja

NEKAD slavna i obožavana pjevačica Tatjana Matejaš Cameron poznata kao Tajči koja se u zadnje vrijeme pokušava vratiti na scenu i sprema velike povratničke koncerte, jučer je na svom blogu obilježila 20 godina od odlaska iz Zagreba u SAD. Zapis je nazvala "DVA kontinenta, DVIJE karijere, JEDNA osoba s JEDNIM životom".

Tajči je 5. siječnja 1992. godine, dok je još bila velika zvijezda na području bivše Jugoslavije, uz podršku roditelja spremila kofere i otišla u New York gdje je upisala Dramsko-glazbenu akademiju. Pjevačica uz čije su hitove plesale generacije rođene u 80-ima, piše kako je šutjela dok ju je otac, s kojim je često znala zapjevati, vozio do grada par tjedana prije odlaska: "Zbog mojeg statusa `zvijezde` vise nismo imali prilike pjevati zajedno. Čak sam i čula kritike da se imidž mog tate koji je bio `gažer` nije bas uklapao u imidž `projekta Tajči`.  Nitko nije imao pojma koliko mi je zbog toga bilo teško.  Umjesto kreativne slobode, uspješna karijera sputavala me da budem svoja. Umjesto sigurnosti u ono sto radim i tko jesam, osjećala sam nelagodu i strah da ne pokvarim ono sto sam `trebala biti`".



Danas 41-godišnja pjevačica piše da je čekajući let za New York u Zürichu u dnevnik napisala: "Ne placem, nisam tužna i ne bojim se". Nakon upisa na željenu akademiju, nije smjela raditi kao pjevačica prva tri semestra pa je radila kao garderobijerka u njujorškim jazz klubovima: "Nije dugo trebalo da su gosti počeli dolaziti slušati zanimljivu `coat check girl` s izraženim akcentom kako pjeva Jazz standarde". Tajči kaže da je u Americi bila slobodna da istražuje, uči i otkriva bez opterećenja zbog medija, kritičara, top lista, vanjskog imidža i publike, ali je znala zapjevati s ocem kad bi došla u Zagreb. Počela je pjevati duhovne pjesme u malo drugačijem izdanju od onog nama poznatog: "Činilo mi se da cu zauvijek ostati između dva identiteta: Tajči u narančastoj haljinici s velikim osmijehom na licu, i Tajči u dugom srebrnom plaštu čija pjesma otvara i najtvrđe srce. Činilo mi se nemoguće spojiti te dvije slike u jednu".

Piše da je prošle godine znala ljudima upadati na svadbe i pjevati "Hajde da ludujemo", pjevala svoje pjesme u karaoke barovima te odlučila napraviti turneju zbog ljudi koji su joj "sa sjajem u ocima potvrdili mi da je biti iskren, autentičan i ne bojati se pokazati pravu ‘sebe’ jedino sto ima pravu vrijednost". Tajči piše da joj je suprug Matthew u Americi organizirao preko 875 koncerata "bez sponzora, promotera, izdavačke kuće, i bez visokih honorara", pa zašto ne bi isto napravila u Hrvatskoj uz vrhunsku ekipu.



Svoj blog posvećen 20. godišnjici odlaska iz rodnog grada Tajči zaključuje: "Priznajem da je put do spoznaje da imam samo JEDNU sebe s JEDNIM životom koji se proteže na DVA kontinenta i kroz DVIJE karijere, bio dug… možda predug. Ali bas ta spoznaja mi je trebala da budem `svoja` i pjevam bez straha, ograničenja ili vanjskih definicija".

Pročitajte više