"The Avengers" - priča o ultimativnom filmu o super junacima napokon se zakotrljala



PRIPREME su završile i u New Mexicu je krajem prošlog mjeseca službeno započelo snimanje kino spektakla "The Avengers", vjerojatno najambicioznijeg Marvelovog filma o super junacima otkad se trend snimanja takvih filmova pokazao kao izuzetno isplativ potez. Mega spektakl koji bi ujedinio super junake koji su dosad u filmskim inkarnacijama zaradili gotovo dvije milijarde dolara i koji će do datuma premijere (vjerojatno peti mjesec iduće godine) skupiti još poneku milijardu, djeluje kao potez koji teško da može poći po krivu.

Naime, ako u obzir uzmemo činjenicu da su oba filma iz franšize "Iron Man" neupitni blockbusteri (preko milijarde dolara zarade), da je "Hulk" sa preko četvrt milijarde dolara samo "umjereno" uspješan i da je Branaghov "Thor" koji u Americi još nije započeo s prikazivanjem i u kinima je tek nekoliko dana, skoro pa opravdao svoj budžet - nije teško predvidjeti da bi ujedinjenje moglo rezultirati vrhunskim mamcem za publiku. Još treba vidjeti hoće li "Captain America" zahvaljujući najnovijoj injekciji  patriotizma briljirati na kino blagajnama .

Hoćemo li uskoro gledati "Hawkeye" i "Black Widow"?


Priča tu ne staje, ponukani uspjesima prethodnika, glavešine Marvel Studios u ovoj fazi ozbiljno razmatraju i ideju o samostalnim filmovima kojima bi široj publici predstavili i manje poznate likove kao što su Hawkeye i Black Widow. O tome ćemo više pisati ovog ljeta jer u ovom se trenutku radi o kuloarskim naklapanjima.

S druge strane, sve popularniji Jeremy Renner već se pojavio kao Hawkeye u "Thoru" baš kao što je to bio slučaj i sa Scarlett Johansson koja je svojih pet minuta imala u drugom dijelu "Iron Mana", a već sada znamo da će svoje uloge reprizirati i u nadolazećem all-star blockbusteru. Dakle, nećete pogriješiti ako pretpostavite da čelnici neće propustiti priliku da unovče interes za bilo čim što inspiraciju crpi iz bogate riznice Marvel Comicsa. Možda će biti riječ o filmovima skromnijeg budžeta, ali i takvi, uvjetno rečeno, "marginalni" junaci uz dobru bi promidžbu mogli utržiti par stotina milijuna dolara što će opravdati njihovo postojanje. U isto vrijeme ne smijemo zaboraviti da "spin-off" može krenuti i u pogrešnom smjeru, a "Elektra" i "Catwoman" najbolji su primjeri loše prosudbe i katastrofalne prođe na blagajnama.

Joss Wheadon - odličan izbor?

Nedavno je u medijima odjeknula priča o ukradenom scenariju koji je završio na Internetu nakon što je Samuel L. Jackson pokraden, a kradljivac je naumio prodati ga portalu koji ponudi najviše. Ovaj nepromišljeni potez očekivano se pretvorio u fijasko jer nitko normalan ne bi se upustio u kupnju ukradenog scenarija, ali nažalost, usporio je produkciju filma. Ipak, doznali smo da scenarist i redatelj Joss Wheadon u rukama drži odličan scenarij koji obećava.

Uz sve to, Wheadon u "fanboy" krugovima ima i popriličan kredit jer tvorac je kultnih serija "Firefly" i "Buffy", a radio je i na scenarijima za filmove kao što su "Priča o igračkama", "Brzina" i prvi i uvjerljivo najbolji dio filmskog serijala "X-Men". Dakle, možda je preuranjeno govoriti, ali Wheadon djeluje kao pravi čovjek za posao. Da stvar bude bolja, Marvel Films dosad nije previše griješio jer Favreau je odradio odličan posao, Louis Leterrier  mogao je biti puno gori, a "šekspirijanac" Kenneth Branagh pokazao se kao iznenađujuće dobar izbor. Dakle, ostaje nam vidjeti hoće li Joe Johnston dorasti zadatku i Kapetana Ameriku pretvoriti u patriotski spektakl.

All-Star ekipa

"The Avengers" je okupio fantastičnu ekipu koja dodatno budi nadu jer čak i da nije riječ o mega spektaklu o super junacima, glumačka postava u kojoj pronalazite Roberta Downeya Jr.-a (Iron Man), Scarlett Johnasson (Black Widow), Samuela L. Jacksona (Nick Fury), Marka Ruffaloa (Hulk), Jeremya Rennera (Hawkeye) i Toma Hiddlestona (glavni negativac Loki), dovoljan su razlog za odlazak u kino. Naravno, tu su još Chris Evans (Captain America) i Chris Hemsworth (Thor) te Cobie Smulders (Maria Hill) i Stellan Skarsgard (Dr. Erik Selvig). Paul Bettany davat će glas računalu JARVIS-u, dok će Hulku glas posuditi televizijski Hulk Lou Ferrigno.  Za efekte će se pobrinuti provjerena ekipa koja je radila na prethodnim Marvelovim produkcijama, a scenarij potpisuje  Joss Wheadon.

Sve u svemu, "The Avengers" na papiru djeluje kao sigurna milijarda dolara, ali i kao prilično velik "flop" što će za čelnike Marvela biti čak i u slučaju da pokrije troškove jer riječ je o njihovoj "uzdanici".

Pročitajte više