The Guardian na popis 10 najzanimljivijih ljetnih filmskih festivala uvrstio i Split

Foto: Milan Sabic/Pixsell

JUČER je počeo popularni filmski festival u Cannesu, a tim je povodom ugledni engleski The Guardian napravio popis najzanimljivijih europskih filmskih festivala koji se održavaju tijekom ljeta. Na taj je popis uvršten i naš Festival mediteranskog filma u Splitu.

Annecy, Francuska

13.-18. lipnja

The Guardian piše kako je ovaj festival u Francuskoj idealan da se gledanje filmova poveže s posjetima jezeru i dvorcima u ovom lijepom planinskom gradu. Ističu kako posebnu draž imaju noćne projekcije pod vedrim nebom.

Festival mediteranskog filma, Split

16.-25. lipnja

"Drugi najveći grad u Hrvatskoj pun je povijesnih znamenitosti, muzeja i noćnog života, a njegov smještaj uz obalu daje divnu scenografiju filmskom festivalu. Tijekom dana, projekcije se održavaju u kinu unutar zidina Dioklecijanove palače koja je stara 1700 godina, što je odlična baza za razgledavanje", piše The Guardian o splitskom festivalu.

"Kao što i samo ime sugerira, festival se fokusira na mediteranske filmove do kojih bi drugdje možda bilo teško doći. Festival se ponosi svojom pozitivnošću, prijateljskom vibrom i partijima, posebice u kinu na otvorenom na plaži Bačvice", pišu engleske novine.

Transylvania international film festival, Rumunjska

17.-26. lipnja

The Guardian ističe kako se u Cluj-Napoci, trećem najvećem rumunjskom gradu, cijele godine događa kreativni buzz, ali da je njegov vrhunac upravo za vrijeme trajanja festivala. Napominju i kako se projekcije održavaju na raznim mjestima, od dvoraca do crkava.

Filmfest München, Njemačka

23. lipnja - 2. srpnja

"Festival je prvi put održan 1983. godine, a na njemu će se prikazati više od 200 filmova", pišu Englezi napominjući kako minhenski festival posjećuju i velike zvijezde poput Emme Thompson, Melanie Griffith i Antonija Banderasa.

Karlovy Vary international film festival, Češka

1.-9. srpnja

"Ovaj predivni grad u Češkoj domaćin je jednog od najstarijih filmskih festivala na svijetu i omiljen je među ljubiteljima filma", piše The Guardian o popularnom češkom filmskom festivalu, napominjući kako posjetitelji dobivaju razne popuste i pogodnosti za turiste.

Locarno film festival, Švicarska

3.-13. kolovoza

"Smješten između jezera i planina, ovaj švicarsko-talijanski grad odaje počast međunarodnoj kinematografiji na ovoj zadivljujućoj lokaciji svakog kolovoza", pišu poznate novine. Ističu i kako je gledanje filma na Piazzi Grande, koja može primiti 8 tisuća ljudi, "iskustvo koje oduzima dah".

Venecijanski filmski festival, Italija

31. kolovoza - 10. rujna

The Guardian piše kako je ovo jedan od najelegantnijih filmskih festivala, na kojem se većina projekcija održava na otoku Lidu. Pišu i kako festival često posjećuju zvijezde poput Penelope Cruz, Kirsten Dunst ili Kristen Stewart.

San Sebastian film festival, Španjolska

16.-24. rujna

Ovaj španjolski festival je, pišu Englezi, najpoznatiji po svom širokom spektru filmova koji se ondje prikazuju, ali i po divnim plažama i odličnoj hrani. A ako vam se posreći, ondje ćete možda sresti i Al Pacina ili Quentina Tarantina.

Zurich film festival, Švicarska

Drugi filmski festival iz Švicarske koji se našao na popisu The Guardiana svoju je premijeru imao 2005. godine pa ga stoga opisuju kao "trendy tinejdžera". Pišu kako je vrlo brzo našao put do publike i zaradio renome izvrsnog festivala koji posebnu pažnju posvećuje mladim umjetnicima.

Evolution Mallorca international film festival, Španjolska

Drugi španjolski festival na listi ovih zanimljivih europskih ljetnih filmskih festivala jedan je od onih koji najbrže rastu. Prikazuje zanimljive kratke filmove, a ima i program koji se bavi virtualnom stvarnošću.

Pročitajte više