Thompson ekskluzivno za Index: U Sarajevo dolazim u dobroj vjeri i ne znam zbog čega govore da sam zločinac

Židovska zajednica Sarajeva i nekakve Građanske inicijative su oštro osudile Thompsonov dolazak u Sarajevo; sarajevski Židovi ga nazivaju fašistom i zahtijevaju zabranu njegovog koncerta, a "građanski inicijatori" prijete održavanjem kontra-koncerta na kojem bi se izvodile borbene i revolucionarne pjesme, ali one dijametralno suprotne tematike od poskočica refrena "Sarajevo ispod Trebevića, bit ćeš opet Ante Pavelića".

Tim povodom smo razgovarali s Thompsonom prilikom novinarske prezentacije novog albuma, (koji prema riječima nakladnika, "Croatia Recordsa", doseže rekordne naklade)  i prije svega, velike turneje koja počinje 13. travnja u Vukovaru, nastavlja se od Knina i Frankfurta, do Imotskog i Zuericha, a trajat će čak dvije godine. Poseban spektakl se sprema za koncert na Maksimiru, koji je zakazan za 16. lipnja

Tematika pjesama i glazba koja krasi album su već dobro poznati, jer "Bilo jednom u Hrvatskoj" je u prodaji već pet mjeseci, ali viđeno na prezentaciji: izgled scene i riječi Thompsonovog vjernog suradnika i basista, Tihe Orlića: "Ovo će biti najveći rock´n´roll ikad viđen u Hrvatskoj“, govore kako se sprema veliki spektakl.

"Fortifikacijski“ izgled stagea, jer cijeli je uređen kao srednjovjekovna kula, sukladno tematici posljednjeg albuma, kao i držanje Thompsona i banda, prilično podsjećaju na Iron Maiden, s čim se složio i Thompson: "Ja njih rado slušam, utjecaji se u svakom slučaju osjete i sigurno da se to odražava u našem scenskom nastupu, ali i u samom izgledu stagea. Bino iz Božesačuvaj je odgovoran za izgled scene i mislim da izgleda sjajno“.

A kako izgleda scena koju su priredili sarajevska udruženja koja se žestoko protive Thompsonovom koncertu u Sarajevu? "Ja nisam organizator nego gost, ali mi je jako bilo drago odazvati se tom pozivu, jer svrha je humanitarna i čast mi je da su me izabrali i pozvali za tu priliku. Moja je moralna obveza da se odazovem jednom takvom pozivu“.

Armija BiH je za vrijeme opsade prepjevala "Čavoglave" i koristila je kao borbenu pjesmu, a sada sam nepoželjan u Sarajevu

"Navodno se bune pripadnici Armije BiH. Armija BiH je za vrijeme opsade prepjevala "Čavoglave“ i koristila je kao borbenu pjesmu, a sada sam nepoželjan u Sarajevu i to mi je doista neshvatljivo. Pa zašto netko ne pita borce HVO-a da li se oni bune? Zaboravlja se da su i Hrvati branili Sarajevo od prvog dana agresije na BiH. Bune se pripadnici židovske zajednice, bune se navodno muslimani, ali zašto nitko ne pita katolike bune li se oni, kada se već pita pripadnike vjerskih zajednica“, pomalo se ironično pita Thompson.

"Imam osjećaj kao da netko želi namjerno zaboraviti, i cijelo vrijeme se negira da je Bosna i Hercegovina zemlja i Hrvata, i oni imaju pravo zvati i ugostiti glazbenike koje žele, pogotovo kada se radi o humanitarnom koncertu. Četrdesetak tisuća primjeraka mog posljednjeg albuma je otišlo u Bosnu i Hercegovinu i oni su legalno kupljeni, znači ja imam svoju publiku i s te strane opravdanje da napravim ne jedan koncert, nego više njih", zaključuje Thompson.

"Mene samo zanima kome sam i po čemu od Muslimana ili Židova ja ikakvo ikada zlo napravio. Molio bih da mi netko od njih to odgovori, kao i to po čemu sam ja fašist i što podrazumijevaju pod tim. To me vrijeđa kao čovjeka“.

"Ponavljam, pozvan sam u Sarajevo na humanitarni koncert i dolazim u dobroj vjeri,  a sve ovo drugo su špekulacije, laži i podvale“, poručio je Thompson na kraju razgovora za Index.

Zvonko Alač

Pročitajte više