Tip dobio milijardu i pol kuna na lutriji, sve će donirati za spas okoliša

Foto: Profimedia

ČOVJEK koji je osvojio gotovo 300 milijuna australskih dolara (1.55 milijardi kuna) na lutriji donirao je gotovo sav svoj novac zakladi posvećenoj spašavanju okoliša. Prema francuskim novinama Le Parisien, tip je dobio glavnu nagradu EuroMillionsa još u prosincu 2020. Rekao je da je sanjao o osvajanju jackpota isključivo kako bi podržao svoju zakladu.

"Igrao sam samo tijekom važnih jackpota, s jednom svrhom: da veći dio ove svote posvetim stvaranju zaklade”, istaknuo je u otvorenom pismo na web stranici svoje zaklade. Dok bi većina ljudi novac potrošila na brze automobile, kuće za odmor i privatne zrakoplove, anonimni multimilijunaš rekao je da ga ne zanimaju takvi luksuzni predmeti.

Umjesto toga, novac želi iskoristiti za "zaštitu i revitalizaciju šuma, očuvanje i regeneraciju biološke raznolikosti i potporu obiteljskim njegovateljima".

"Tijekom svog života svjedočio sam u Obali Bjelokosti neprestanom prolasku kamiona natovarenih drvećem posječenim u šumama Burkine Faso. To me obilježilo, bio sam ogorčen", dodao je čovjek koji se predstavlja nadimkom Guy.

Potvrdio je da je donirao većinu svog dobitka nakon što je prije nekoliko godina obećao da će postupno gotovo sav iznos donirati svojoj fondaciji. Njegova zaklada Anyama nosi ime grada u Obali Bjelokosti u kojem je nekoć živio. Unatoč dobitku, Francuz je rekao da želi nastaviti živjeti mirno.

Pročitajte više