Tko je bio dizajner u čiju je čast Kolinda nosila kockice u Kataru? Lani je preminuo

Foto: EPA/Goran Stanzl/PIXSELL

BIVŠA hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je na jučerašnjoj utakmici Brazila i Švicarske privukla pažnju svojim modnim odabirom. Nosila je košulju na crveno-bijele kvadratiće poznatog modnog brenda Louis Vuitton, koja košta oko 13.000 kuna. Na Instagramu je objasnila da je ovu košulju nosila u spomen na legendarnog dizajnera Virgila Abloha, koji je preminuo na jučerašnji dan prošle godine.

"U spomen na legendarnog dizajnera Virgila Abloha, velikog zaljubljenika u Hrvatsku i Vatrene, koji je preminuo točno na današnji dan prije godinu dana, nosila sam njegovu košulju, nadahnutu hrvatskim kvadratićima. Hvala mu na tom predivnom poklonu", napisala je Kolinda.

Abloh je bolovao od rijetkog, agresivnog oblika raka, a s bolešću se borio od 2019. godine. Iste godine je i uzeo pauzu od mode prema preporuci liječnika te otkazao nekoliko nastupa te jeseni. Slavni dizajner bio je otac dvoje djece koju je dobio sa suprugom Shannon. Živio je s njima u Chicagu. 

Prvi Afroamerikanac na poziciji umjetničkog direktora u modnoj kući Louis Vuitton

Njegova prva modna revija za Louis Vuitton je bila 2018. na Paris Fashion Weeku. Prvi put je primijećen kao kreativni direktor Kanyea Westa, da bi nakon toga počeo raditi za Off-White i Louis Vuitton.

Virgil Abloh bio je prvi Afroamerikanac na poziciji umjetničkog direktora u modnoj kući Louis Vuitton, a časopis Time proglasio ga je svojedobno jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Svjetski mediji su nakon Virgilove smrti ocijenili da je dizajner dostigao razinu globalne slave neuobičajenu za dizajnera te da se može smatrati inspirativnom figurom.

Želio je stvoriti "globalnu zajednicu bez elitizma"

Dizajner je u jednom od svojih intervjua za Vogue istaknuo da je svoj uspon u modi podredio većem cilju - "stvaranju globalne zajednice u kojoj nema mjesta za elitizam".

Primjerice, na svoju prvu reviju za Louis Vuitton u Tuileriesu doveo je 3000 učenika, a cijelo vrijeme javno je podržavao skejtbordersku i surfersku scenu u Gani, rodnoj zemlji svojih roditelja, nastojeći tako poslati poruku o potrebi da se podrži siromašni svijet. Kroz modu je tako nastojao podržati one koji "nisu bili u modi".

Abloh je rođen 30. rujna 1980. u Rockfordu, u američkoj saveznoj državi Illinois. Majka mu je bila krojačica i od nje je vrlo rano naučio šivati. Diplomirao je na Sveučilištu Wisconsin-Madison 2002., kao prvostupnik građevinarstva, a onda završio magisterij iz arhitekture. Interes za modu Virgil je dobio još za vrijeme studiranja.

Nakon diplome odlučio se za stažiranje u Fendiju, gdje je upoznao Kanyea Westa. Njihova suradnja zaintrigirala je izvršnog direktora Louis Vuittona, Michaela Burkea pa su West i Virgil pokrenuli maloprodajnu trgovinu RSVP Gallery. Abloh je ubrzo postao i umjetnički direktor albuma Watch The Throne, koji je West izdao u suradnji s Jay-Z-jem.

Surađivao s brojnim tvrtkama

Kasnije je Abloh otvorio vlastitu tvrtku, Off-White, koja je postigla veliki uspjeh. Brend je privukao veliku pozornost od Pariza, preko Kine, Japana, pa sve do SAD-a. Do kraja 2018. Off-White stekao je popularnost i indeks prodaje koji ga je svrstao u najpopularniju marku u svijetu.

Modni dizajner je često surađivao i s tvrtkama koje se bave proizvodnjom namještaja, radeći na dizajnu stolica, kreveta, ormara, ogledala, tepiha... Osim što se bavio modom, Abloh je kao srednjoškolac i student radio kao DJ na kućnim zabavama.

Bavio se i humanitarnim radom. Godine 2020. osnovao je fond za stipendiranje Virgil Abloh Post-Modern te prikupio milijun dolara za stipendije afroameričkim studentima. Kroz svoje brendove pokrenuo je i fondove potpore mladim Afroamerikancima u poslovnom svijetu.

Pročitajte više