Tom Cruise kod liječnika zbog opasnosti od azbestoze

TOM CRUISE i nekolicina drugih holivudskih zvijezda savjetovani su da potraže medicinsku pomoć zbog mogućeg oboljenja od azbestoze nakon što su boravili na dva milijuna dolara vrijednoj jahti koja je u posjedu scijentološke crkve. Brod je trenutno zapečaćen u luci na karipskom otoku Curacao jer je na njemu otkrivena velika koncentracija azbesta koja može prouzrokovati teška oboljenja.

Prema iskazima lokalnog stanovništva, prilikom remonta broda nad njim se stvorio veliki oblak plavkaste prašine nakon čega je ustanovljeno da se radi o azbestu sa 40 godina starog motora broda. Jahta inače služi kao "plutajući edukacijski centar" scijentološke crkve, ali i mjesto događanja VIP zabava. Osim Toma Cruisea, na brodu su boravili još i Lisa Marie Presley, glumica Juliette Lewis, jazz velikan Chick Corea i zvijezda serije "JAG" Catherine Bell, no sumnja se da je na jahti bilo puno više slavnih osoba.

Stručnjaci upozoravaju da bi osobe koje su bile u blizini azbesta vrlo lako mogle oboljeti od mezotelioma (rijetkog, ali vrlo fatalnog oblika raka pluća, prsišta i abdomena) i azbestoze (kroničnu i progresivnu opstruktivnu i također fatalnu bolest pluća). 

"Kad se azbest jednom nađe u tkivu, nemoguće ga je razgraditi. Iako se još ne zna točan mehanizam kako vlakna uzrokuju oboljenja, vjeruje se da tokom vremena vlakna iritiraju stanice u koje su se učahurile i izazivaju promjene koje dovode do bolesti koje su uglavnom povezane sa teškim bolestima pluća. Svima koji su bili eksponirani azbestu preporučujemo da hitno posjete liječnika", savjetovali su stručnjaci.

Dok glasnogovornici scijentološke crkve odbijaju dati ikakav komentar na ovaj slučaj, glasnogovornik Toma Cruisea rekao je kako glumac "nema pojma" što se događa niti mu je itko javio o potencijalnoj opasnosti na njegovo zdravlje.

K.H.

Pročitajte više