Tome kod Paškog mosta ulovio najvećeg škampa na svijetu, dugog 43 centimetra

Foto: Novi list

TOME ŠARIĆ, profesionalni ribar koji već 40 godina lovi isključivo škampe u Velebitskom kanalu, kod Paškog mosta ulovio je kapitalca, škampa dugog 43 centimetra i teškog 350 grama. 

Kako piše Novi list, škamp (Nephrops norvegicus, Linnaeus, 1758) može službeno narasti samo do 25 centimetara, što je kao i za sve rakove dužina od vrha rostruma (vrha roščića na glavopršnjaku) do repa, a Tomin je ulov u toj dimenziji za pet milimetara duži, što je nedvojbeno novi rekord Jadrana, ali i svjetski rekord. 

Ovaj je nevjerojatni ulov iznenadio i samog Tomu. 

"Baš dan-dva prije Uskrsa, u jednoj vrši, tu, prema Paškom mostu, diga ovoga koji se baš i ne viđa svakog dana. Bija je ukupno dug nevjerojatnih 43 centimetra i težak 350 grama! Eto, možda van može biti zanimljiv", ispričao je Tome za Novi list

"Ovaj moj posao nije ni lak ni jednostavan. Velebitski kanal je maksimalno dubok oko 70 metara, a škampi se drže na dubinama od 40 do 45, a ponekad i na 60 metara. E sad, triba ih znati pronaći jer sve zavisi o dobu godine, trenutnom vitru, kurentima, ali i o potresu koji ih zatrpa na dnu. A onda, kad ih se zatrpa, triba neko vrime da se sve smiri pa da se oni opet pojave i postanu aktivni", kaže on. 

Ispričao je da mu ulov varira, ali da u dobrom periodu može uloviti i do 15-20 kilograma po danu. 

"Iako je prije škamp bio dosta prorijeđen, u posljednjih nekoliko godina dobro se oporavio. Ulovi budu kako kada. Ponekad, kad je sezona i kad je jako dobro, tada mogu uloviti i 15 do 20 kilograma po danu, a kad je loše, ka što je recimo u 10. i 11. misecu, tek tri-četiri kile jer se škamp u to vrime zakopava i postaje neaktivan", zaključio je. 

Pročitajte više