Zagreb se prži na 35 stupnjeva, centar grada je potpuno prazan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

TEMPERATURE su ispraznile centar Zagreba. Od jutra u gradu temperature idu do 35 stupnjeva Celzijevih, a građani pokušavaju svesti izlaske na minimum.

Trg bana Jelačića jutros je bio potpuno prazan, tek tu i tamo mogao se vidjeti pokoji prolaznik koji nije mogao izbjeći izlazak na visoke temperature. Grad je, kao i ostatak Hrvatske, na udaru toplinskog vala pa ne čudi da su gradske ulice prazne.

U Splitu na Rivi samo najhrabriji

Slični prizori mogli su se vidjeti i u Splitu. Na Rivi su se prijepodne zatekli samo najhrabriji turisti koji obilaze grad ili tek pristižu u svoje apartmane.

Kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina?

Prilikom velikih vrućina, odnosno za ljetnih mjeseci, važno je biti oprezan i pravilno zaštititi zdravlje sebe i svojih bližnjih. 

Izbjegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno između 10 i 17 sati, ovo osobito vrijedi za osobe u povećanom riziku od toplinskog udara. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. Pijte dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi.

Nosite laganu i široku odjeću svijetlih boja i prirodnih materijala. Ne zaboravite na pokrivala za glavu (šeširi, kape) te sunčane naočale. Jedite više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem. Tuširajte se mlakom vodom, a možete stavljati i hladne obloge. Ako radite ili trenirate na otvorenom, uzimajte češće pauze u hladu i pijte više tekućine, jednu i pol čašu svakih 30 minuta.

Također, važno je prilagoditi i temperaturu prostora u kojem boravite. Sobnu temperaturu preporučljivo je održavati ispod 32°C danju i 24°C noću. Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i isključite što je više moguće električnih uređaja u svom domu. Noću rastvorite što je više moguće prozora kako bi svježiji noćni zrak ušao u prostor.

Pri ekstremnim vrućinama možete rasprostrijeti mokre ručnike, ali pripazite jer se tako povećava vlažnost zraka. Prilikom klimatizacije prostora pazite da temperatura ne bude niža od 7°C od vanjske. Električne ventilatore najbolje je koristiti u večernjim satima kako bi se pospješila cirkulacija svježeg zraka. Birajte najhladniju prostoriju za boravak.

Ostale preporuke

Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati i poslijepodne nakon 17 sati. Potražite hlad. Ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu. Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Djecu je posebno potrebno zaštititi, za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (50+) i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana. Informirajte se o nastupanju toplinskih valova na službenim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda. U posebnom riziku od posljedica visokih temperatura su kronični bolesnici.

Više savjeta kako se ponašati na visokim temperaturama možete pronaći ovdje.

Pročitajte više