Toše Proeski danas bi napunio 41 godinu, ove njegove riječi pamtit će se zauvijek

Foto: Press

NIKAD prežaljeni Toše Proeski danas bi proslavio 41. rođendan. Njegov život tragično je prekinut 2007. godine u teškoj prometnoj nesreći kod Nove Gradiške. 

Makedonski slavuj, kako su ga zvali, karijeru je započeo kada mu je bilo tek 10 godina fascinantnom izvedbom Ave Marije, a na studiju solo pjevanja postao je jedan od najboljih studenata. S 15 godina već je nastupao na festivalu Makfest, a nakon što je s Tonyjem Cetinskim 2004. godine snimio hit Lagala nas mala, osvojio je i hrvatsku publiku. 

S pjesmom Srce nije kamen ubrzo je osvojio ljestvice radijskih postaja i u pripremi je potom bila i inozemna karijera.

"Ne želim da preda mnom skidate kapu..."

Toše je bio uključen u brojne humanitarne aktivnosti, a kao ambasador UNICEF-a pomagao je djeci. Svojom skromnošću osvojio je srca svih koji su ga poznavali, ali i onih koji nisu. "Ne želim da preda mnom skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome", Tošine su riječi koje se i danas pamte. 

Poginuo je 16. listopada 2007. godine na autocesti A3, na putu iz Skoplja za Zagreb. Automobil koji je vozio Georgij Georgijevski udario je u teretno vozilo nakon što je vozač zaspao za volanom. Menadžerica Ljiljana Petrović, koja je lakše ozlijeđena, spavala je u trenutku nesreće, baš kao i Toše, no glazbenik je preminuo na mjestu od ozljede kralježnice.

Fanovi i suradnici i nakon svih ovih godina prisjećaju se Toše. "Mladića koji je osvajao prekrasnim osmijehom prije svega krasila je skromnost, a uvijek je kao najvažnije isticao da je ljubav ono što treba pokretati ljude. Prerano nas je napustio sa svega dvadeset i šest godina, ali iza sebe je ostavio iznimno bogatu riznicu u koju, kada i danas zavirimo, shvatimo koliko je nadaren bio", poručili su iz njegove diskografske kuće Hit Records.

"Njegove riječi, Ve Sakam Site (Sve Vas Volim), pokazuju koliko je veliko srce imao te kako je svojim nesebičnim djelima uvijek pomogao onima kojima je bilo najpotrebnije, a i danas žive u svima koji su ga poznavali, ali i onima koji nisu imali tu prigodu", dodali su.

Pročitajte više