Trenutno traje proces regrutacije u američka sestrinstva. I apsolutno je ludo

Foto: Instagram

U SAD-u se trenutno odvija Bama Rush groznica i ako ne znate što je to, to samo znači da niste aktivni na TikToku (srećom, ili nesrećom, ovisi kako gledate). Riječ je o, pazite sad, regrutaciji djevojaka u sestrinstva na Sveučilištu Alabama. Iako se ovaj proces regrutacije odvija i na drugim sveučilištima diljem SAD-a, Sveučilište Alabama je od toga napravilo fenomen pa je ovih dana to najgledaniji sadržaj na TikToku.

#BamaRush aktualan je na svim društvenim mrežama, a djevojke koje se natječu za svoje mjesto u nekom od sestrinstava čitav proces snimaju za TikTok te tako postaju viralne zvijezde. Ljudi koji prate Bama Rush sezonu imaju svoje favoritkinje, u sve se uključuju i popularni svjetski brendovi koji onda daju podršku određenim djevojkama i tako im povećavaju šanse da budu odabrane.

@bellagracegates SWEET SWEET SISTERHOOD!! 🩷🩷🩷🌈🌈🌈⚡️⚡️⚡️ #bamarush #bamarushtok #bamarushweek #bamarush2023 #bama #sisterhood ♬ original sound - bella grace 🎀🩷💌

Ovo je treća godina Bama Rush groznice na TikToku, a najveća zvijezda regrutacije u ove tri godine je Kylan Darnell koja je lani snimala svoj proces Bama Rusha, a ove godine snima kako to izgleda iz očiju jedne članice sestrinstva koja sad sudjeluje u odabiru. Kylan je zahvaljujući snimkama svoje prošlogodišnje regrutacije doslovno preko noći dobila 100 tisuća pratitelja na TikToku. Danas je prati skoro 700 tisuća ljudi.

@kylan_darnell OOTD DAY 5 LETS GET A LITTLE #bama #bamarush #bamarushtok2023 #bamarushtok #soroity ♬ original sound - Kylan Darnell

Kako izgleda Bama Rush?

Riječ je o procesu koji traje tjedan dana i svaki dan se odvija drugi dio procesa. Djevojke se najprije useljavaju na kampus i imaju nekoliko dana da se pripreme. Zatim kreće akcija.

@bellagracegates HAPPIEST DAY!! PHILANTHROPY DAY 2!!🩷🩷🩷#bamarush #bamarushtok #bama #bamarush2023 #bamarushweek #philanthropyround #philanthropy ♬ original sound - bella grace 🎀🩷💌

Pred njima su tri "Philantrophy" dana, odnosno dana filantropije. Kroz te dane kandidatkinje se upoznaju s radom sestrinstava i idejama za koje se koje sestrinstvo zalaže. Kandidatkinje obilaze što više kuća je moguće kako bi si povećale šanse za upad u neku. "Poanta je da se ne ograničavaš, uvijek moraš imati izbora", savjetuju na društvenim mrežama bivše kandidatkinje, danas članice.

Nakon toga kreće "Sisterhood Day", odnosno dan sestrinstva. Tu se kandidatkinje druže s članicama sestrinstava, razgovaraju s njima i procjenjuje se koliko bi se mogle uklopiti u koju kuću. Članice svaku kandidatkinju ocjenjuju. Kandidatkinje u ovom dijelu regrutacije mogu prisustvovati najviše sedam "sestrinskih zabava", od kojih svaka traje 40 minuta. 

@kylan_darnell Lets get it started #bamarush #bamarushtok2023 #bama ♬ Let's Get It Started - Spike Mix - The Black Eyed Peas

Nakon toga kreće dan preferencija. Riječ je o krugu koji se smatra "najozbiljnijim" tijekom Bama Rusha. Za ovo kandidatkinje moraju dobiti pozivnice i to znači da imaju veliku šansu da upadnu u sestrinstvo. Mogu sudjelovati u maksimalno dvije "zabave" tijekom ovog dana, što znači da tu moraju filtrirati sestrinstva i odabrati dva za koja su najviše zainteresirane.

I onda veliko finale - dan ponude. Riječ je o danu kada kandidatkinje dobivaju pozivnicu od sestrinstva da postanu članice. To se nekad zvalo i "dan vriske" jer su oduševljene studentice toliko vrištale od sreće kada bi ugledale pozivnicu. Ponude se dijele masovno - na stadionu. Histerija je tolika da promet tog dana na kampusu bude zatvoren jer je običaj da novoprihvaćene članice doslovno trče prema kući sestrinstva u koje su primljene.

@taylorrakestraw_ ITS BID DAY YALL AND I WENT… KAPPA KAPPA GAMMA #rushtok #rush #ootd #auburnuniversity #auburnrush #auburnkappa #kkg #kappakappagamma #auburnrushtok #fyp #sorority #rush2023 #bamarush #sororityrecruitment #auburnsorority ♬ original sound - Taylor Rakestraw
@izacvalenzuela 👱🏼‍♀️👱🏼‍♀️👱🏼‍♀️ #bidday #sorority #bamarush #college #trending #fyp #rushtok ♬ Bound 2 - dya

Bama Rush je oduvijek bio veliki događaj na Sveučilištu Alabama, no TikTok je sve ovo digao na puno veću razinu histerije. Kandidatkinje svakodnevno snimaju svoje outfite koji dosežu cijene i po 15 tisuća dolara (uključujući nakit), zatim se hvale svojim "Rush torbama" koje nose sa sobom kad posjećuju kuće sestrinstava, a u čitavom procesu danas sudjeluju i njihovi roditelji koji im preko TikToka šalju svakodnevne motivacijske poruke.

Golden Goose tenisice, Kendra Scott nakit, Pants Store hlače su nezaobilazan outfit tijekom Bama Rusha. One djevojke koje ne shvate "dress code" već u početku imaju manje šanse...

@kylan_darnell Ootd day 4 #bamarushtok #bamarushtok2023 #bamarushtok2023 #bamarush ♬ original sound - Kylan Darnell

"Nitko ne ide na faks zbog faksa, već zbog sestrinstva", često se može čuti kako govore američke studentice na TikToku, a s obzirom na to da u tjedan dana Rusha prikupe stotine tisuća pratitelja, a neke i poslove s modnim brandovima - nije ni čudo da tako razmišljaju.

@kaidenkilpatrick_ dont let him fool you he begged to do this…😭 #rush #rushbag #bamarushbag #bamarush #bama #bamarushtok #bamarush2023 #2023bamarush #sorority #sororityrecruitment #rushweek #recruitmentweek #rushtok #sororitytok #whatinmybag #whatsinmyrushbag ♬ original sound - Kaiden Kilpatrick

Djevojke koje ne uspiju proći kroz ovaj proces nerijetko odustaju i od studiranja.

Problematičnost Bama Rusha

Javna je tajna tko ima prednost pri ulasku u sestrinstva. Riječ je većinom o djeci iz dobrostojećih obitelji koja zadovoljavaju i financijske, ali i neke druge karakteristike za koje biste u 2023. godini pomislili da pripadaju nekim davnim, pradavnim vremenima. 

Važnost snimanja outfita tijekom Bama Rusha nije slučajna. Riječ je o svojevrsnom uniformiranju bez korištenja doslovne uniforme, djevojke izgledaju isto. I ne govorimo samo o odjeći. "Ne morate biti kao svi drugi, ali bilo bi dobro da se uklopite", rekla je za CNN Trisha Addicks, jedna od regruterica.

Povijesno gledano, prema studijama i intervjuima s članicama sestrinstava tijekom 20. i 21. stoljeća, sestrinstva su težila tome da se ili popnu ili zadrže svoje mjesto unutar tog klasnog sorority sustava, odnosno proizvoljnog i neslužbenog rangiranja sestrinstava i bratstava temeljenog prvenstveno na - fizičkoj privlačnosti svojih članova.

"Ženin izgled i društvena percepcija privlačnosti ostaju ključni za poziv u sestrinstvo", pisali su još 1970-ih istraživači u studiji koja se bavila sestrinstvima. "Velik dio kodeksa odijevanja, formalnih i neformalnih, koji su dio regrutiranja u sestrinstvo, ima veze sa željom da se održi privlačnost grupe za - muškarce iz bratstava", zaključile su istraživačice koje se i danas bave tom temom.

S obzirom na to da je riječ o jugu Amerike, mnogi autori koji se bave ovom temom ističu i rasnu komponentu Bama Rusha. Sestrinstva su u svojim počecima osnovana isključivo za bjelkinje jer crnkinje nisu imale ni pristup sveučilištima. Međutim, čak i kad su sveučilišta počela primati pripadnike drugih rasa, pokazalo se da sestrinstva i dalje ostaju pretežno bijela.

To je bilo toliko ukorijenjeno da su crnci počeli osnivati svoja sestrinstva i bratstva koja nisu sudjelovala u istom sistemu kao ona bjelačka. Povijesno bjelačka sestrinstva Sveučilišta u Alabami nisu bila čak ni formalno desegregirana sve do 2013., nakon što je otkriveno da su neke od organizacija aktivno izbjegavale davanje ponuda crnkinjama.

@msstatekd Lucky Me, I’m A KD! 💘🍀🍬 #bamarush #kappadelta #kd #msu #rushtok ♬ original sound - msstatekd

Osim toga, mnogim djevojkama sestrinstva donose velika razočaranja. Nakon procesa koji je poprilično uzbudljiv i dugotrajan, mnoge od njih imaju idealiziranu sliku onoga što ih čeka u "kući" i u odnosu sa "sestrama". No mnoge od njih nakon prve godine odustanu.

"Sestrinstva često prikrivaju mračne stvari. Djevojke to shvate tek kad su već unutra", zaključile su neke od njih u dokumentarcu Bama Rush koji je 2021. godine snimljen o ovom procesu. Inače, #bamarush na TikToku ima skoro tri milijarde pregleda.

Pročitajte više