Morska lavica u Zagrebu progutala gumenu zmiju i uginula, umrlo i njeno mladunče

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

PREMINULO je mladunče morskog lava u zagrebačkom Zoološkom vrtu, potvrdio je za Index ravnatelj Damir Skok.

Mladunče nije imalo niti mjesec dana, a uginulo je prije nego što su se u Zoološkom uspjeli oporaviti od smrti njegove majke, lavice Edith, koja je uginula početkom mjeseca.

"Nismo se još ni oporavili od prve tragedije... Pokušali smo sve da je prehranimo, ali nije uspjelo, naša ekipa timaritelja i zoologa, to je bila konstantna briga o mladunčetu, pokušavali smo hraniti. Nije prihvaćalo bočice pa smo prešli na sondu, ali ipak nije uspjelo", rekao je Skok za Index.

Početkom srpnja uginula je majka mladunčeta, lavica Edith, a nakon smrti u njenom želucu pronađena je gumena zmija i loptica te se zasad pretpostavlja da je to bio uzrok smrti morske lavice koja je godinama uveseljavala i zaposlenike i posjetitelje zagrebačkog ZOO-a.

"Još uvijek se čekaju patohistološki nalazi, ali može se pretpostaviti da je to razlog smrti Edith. Slomljeni smo od umora i od tuge. Edith nam je godinama bila draga životinja, prvo udarac s njom, još ni ne uspiješ otići u tugu jer se moraš brinuti za malu, i sad to", kaže Skok te napominje da se nada da će ove tragedije barem poslužiti kao primjer posjetiteljima da ozbiljno uzmu upozorenja koja se nalaze na svakom koraku u ZOO-u te da se ne penju na ograde te ne bacaju stvari životinjama i tako ne dovode sebe, ali i životinje u opasnost.

S obzirom na to da je Zagreb sinoć pogodilo i snažno nevrijeme koje je uzorkovalo poplave u dijelovima grada, upitali smo Skoka jesu li u Zoološkom imali problema.

"Nismo imali problema, naše aleje su propusne, imamo nove odvodnje tako da je sve u redu. Bilo je malo vode, ali ništa ozbiljno", kazao je.

Pročitajte više