TURISTI UŽIVALI U POVIJESNOJ BITKI KOD AUSTERLITZA

Uz zvuke topova, po magli i studeni, nekih 850 zaljubljenika u vojnu povijest igralo se u subotu u Austerlitzu, odnosno češkom Slavkovu, najslavnije Napoleonove bitke završene pobjedom francuskog cara prije 199 godina. L

Sudionici su stigli iz deset europskih zemalja kako bi oživjeli krvavu bitku koju je francuska vojska vodila protiv ruskih i austrijskih savezničkih snaga i pobijedila 2. prosinca 1805. godine.

Najbogatiji sudionici izdvojili su za oružje, kostime i opremu od dvije do tri tisuće eura, uključujući i pušku, dok su siromašniji sve precizno sami izradili, pa čak i oružje, a neki su noć uoči bitke, proveli šijući kostime.

Gotovo sat vremena, ispod brežuljka Santon, gdje je francuski general Jean Lannes rasporedio svoje topove, Rusi i Austrijanci suprotstavili su se Francuzima, praćeni tisućama gledatelja.

Predsjednik projekta Austerlitz 2005., Miroslav Jandora objasnio je da je scenarij za bitku razređen precizno, do u minutu.

Među udrugama koje sudjeluju u ovakvim igrokazima nema nijedne iz Francuske, no brojni su Belgijanci, Poljaci ili Nijemci koji su se osobtio istaknuli igrajući Napoleonove vojnike.

Unatoč dosta recentnom nesimpatiziranju Rusa, Česi su odlučili glumiti ruske vojnike.

Danas se mjesto Austerlitz zove Slavkov i zapravo je gradić dvadesetak kilometara udaljen od Brna. Sve do kraja komunizma 1989., u njemu su se održavale tek rijetke manifestacije vezane uz povijesnu bitku. No, u zadnjih petnaest godina, bitka se rekonstruira svake godine i sa sve većim uspjehom.

Luigi Suttini, talijanski odvjetnik ove je godine na rekonstrukciji bitke sudjelovao prvi put. Inače je oduševljeni poklonik Napoleona jer je Korzikanac prvi put ujedinio Talijane i dao im ideju slobode.

Englez David Banks odbacuje kritike na račun ovakvih povijesnih rekonstrukcija i kaže da je jasno kako je to danas igra, a u stvarnosti je bilo klanje, no to je i način odavanja počasti žrtvama.

Kod Austerlitza je ubijeno ukupno 150.000 vojnika, procjenjuju povjesničari.

Nakon 90 minuta "bitke", Francuzi su uspjeli osvojiti brežuljak povicima "Živio car", koje su izvikivali s različitim naglascima.

Organizatori se spremaju iduće godine prirediti posebno dojmljiv spektakl jer će se slaviti dvjestota obljetnica.

"Tada bismo trebali imati 3.000 vojnika na bojištu", kaže Miroslav Jandora i napominje da su interes već iskazale udruge iz Sjedinjenih Država, Novog Zelanda, pa čak i Kine.

(Hina) xrt ydj

Pročitajte više