"U 3:10 za Yumu": Vestern još uvijek nije mrtav

TRADICIONALNO ziheraškom Hollywoodu se s vremena na vrijeme mora odati priznanje za hrabrost. Jedan takav primjer je ova jesen kada – u doba kada se po svijetu mrzi sve što je američko – lansira filmove koji pripadaju najameričkijem od svih američkih žanrova – vesternu. Još je riskantniji potez autora "U 3:10 za Yumu", remakea istoimenog klasičnog vesterna iz 1957. godine, koji svoj vestern nisu začinili jeftinom političkom korektnošću i povijesnim revizionizmom.

Zaplet filma se temelji na originalnoj pripovijetci Elmorea Leonarda iz 1953. godine, književnika čiji je opus bio popularan izvor predložaka za holivudske žanrovske filmove. Glavni je protagonist Dan Evans (Bale), obogaljeni veteran građanskog rata koji, u nastojanju da spasi ranč i prehrani obitelj, pristaje da postane privremeni šerifov zamjenik i pri tome obavi prilično opasni zadatak – sprovođenje Bena Wadea (Crowe), uhvaćenog vođe krvoločne razbojničke bande, u grad Contention odakle će ga vlak odvesti u Yumu i tamošnji zatvor. Uskoro se ispostavi da će taj posao biti sve nego lagan, jer su Evansu i njegovim kolegama za petama Wadeovi pajdaši na čelu s krvoločnim Charliejem Princeom (Foster), a i sam Wade nastoje slatkorječivošću i primamljivim financijskim ponudama nagovoriti Evansa da ga pusti.

James Mangold, filmaš koji je u posljednjih desetak godina izgradio reputaciju na ne previše dojmljivim, ali uglavnom solidno odrađenim psihološkim dramama (kao što je i posljednji film "Hod po rubu"), ispravno je zaključio da nova verzija ne treba previše skretati kako od Leonardovog predloška, tako i od pola stoljeća starog originala. To znaju i glavni glumci – Bale i Crowe – koji se ne trude nadglumljivati klasične holivudske ikone kao što su Van Hefflin i Glen Ford. Hitchcokovska karakterizacija njihovih likova – običnog malog čovjeka dovedenog u neobičnu situaciju i šarmantnog zlikovca – je dobro pasala dvojici glumaca koji bi takve uloge odigrali i u snu.

Mangold ne revidira original, koliko ga nadopunjuje. Tako je sukob između bezličnog pozitivca Evansa i dojmljivog negativca Wadea začinjen s daleko više fizičke akcije, uključujući i daleko više krvoprolića, primjetnije u novoj verziji nego crno-bijelom originalu. Vestern-arhetipove o dobrim i lošim momcima, kao i njihovim moralnim dvojbama dobro ilustrira galerija likova od kojih će se mnogi provesti kao glineni golubovi na streljani. Njih tumači iskusna i raznorodna ekipa karakternih glumaca, od veterana Petera Fonde do mlađahnog Charlieja Princea u ulozi psihopatskog kriminalca.

S druge strane, Mangold je, nastojeći film učiniti što atraktivnijim za suvremenu generaciju gledatelja, možda i pretjerao s akcijskim scenama, dok istovremeno nije srezao dijaloge i karakterizaciju. Zbog toga se, pogotovo pred kraj, "U 3:10 za Yumu" čini razvučenim, pogotovo u usporedbi s pola sata kraćim i efektnijim originalom. To se možda najbolje vidi u završnici, gdje veliki i neočekivani obrat, zagušen kakofonijom pucnjeva i kricima umirućih, nema onako dobro psihološko opravdanje kao originalu. Usprkos toga, "U 3:10 za Yumu" se može preporučiti kao više nego solidan primjer vitalnog žanra kojemu su toliko puta, a srećom pogrešno, predviđali smrt.

uloge: Christian Bale, Russell Crowe, Peter Fonda, Ben Foster, Logan Lerman, Gretchen Mol

režija: James Mangold

proizvodnja: Lionsgate, SAD, 2007.

trajanje: 120 '

OCJENA: 7/10

Dragan Antulov

Pročitajte više