U Beču izložba posljednjih fotografija Marilyn Monroe

POZNATI fotograf Bert Stern silno je želio fotografirati Marilyn Monroe, a tu mu se želja ispunila samo šest tjedan prije njezine smrti: izložba njegovih fotografija pod nazivom ´Njezine posljednje fotografije. Snimio Bert Stern´ od četvrtka se može razgledati u Hofmobilendepotu u Beču.

Bert Stern (73) želio je snimiti posebni portret seks-simbola Marilyn Monroe, kao i fotografije na kojima će američka zvijezda pozirati gola. Njegov se san ostvario u lipnju 1962., samo šest tjedana prije njezine smrti, kad je za modni časopis Vogue tri dana u hotelu Bel Air u Los Angelesu snimao Marilyn Monroe.

S tog su snimanja nastale neobične snimke u kojima se ističe osobnost prerano preminule filmske zvijezde.

Bert Stern svojom je kvalitetom, smatraju danas stručnjaci, uspio pokazati pravu Marilyn Monroe u njezinoj prirodnoj eleganciji.

Na fotografijama se uz erotičnost i prirodnost, pokazuje i to da je između fotografa i njegovog modela postojala vrlo dobra komunikacija.

Stern je iznajmio apartman u Bel Airu, koji je imao veliku spavaću sobu. Na snimanju je sudjelovao i veliki broj suradnika ali Stern je želio da fotografije svjedoče o njegovom intimnom doživljaju tadašnjeg seks-simbola.

´Želio sam da stvar bude osobna, da stvorimo mjesto na kojem se mogla odvijati romansa između nas dvoje´, objašnjava Stern u katalogu izložbe.

Fotografije svjedoče o vrlo intimnim situacijama u kojima Monroe pokazuje svoj seksi izgled, ali i svoju ozbiljnost i povučenost.

Posjetitelji na izložbi mogu razgledati sedamdeset fotografija s ´posljednjeg snimanja´. Bert Stern prvi je puta te fotografije objavio 1982. na 20. obljetnicu smrti Marilyn Monroe.

Stern živi u New Yorku i još uvijek radi kao modni fotograf.

Pročitajte više