U filmu Jakova Sedlara glumit će slavni holivudski glumac, a glazbu radi Dino Jelusić

Foto: EPA/Davor Puklavec/PIXSELL

Krajem svibnja ili početkom lipnja trebalo bi krenuti snimanje filma 260 Days u režiji Jakova Sedlara i prema scenariju oskarovca Barrya Morrowa. Film će se snimati prema autobiografskom romanu 260 dana Marijana Gubine, a glazbenik Dino Jelusić otkrio je da će raditi glazbu za film. 

Dino Jelusić pročitao je roman Marijana Gubine 260 dana prije njegova tiskanja, presudan je bio slučajni susret s autorom u Splitu i tako je još 2011. godine objavljena pjesma Prošao sam sve. Roman o stradanju u Domovinskom ratu Marijana Gubine i njegove obitelji inspirirao je Jelusićev cijeli album, a danas je postao promotor koji pomaže u stvaranju filma o toj temi u svjetskoj filmskoj produkciji, piše HRT.

Jelusić je u Osijeku izjavio kako je dobio i težak zadatak da se prihvati kreiranja glazbe za film koji će se uskoro početi snimati, no smatra kako će se u šarenilu svojih glazbeničkih poduhvata uspješno snaći i u ovome. 

Direktor produkcije 260 days Dražen Majstorović izjavio je kako je financijska konstrukcija filma gotovo dovršena, a pozvao je sve zainteresirane da se uključe i za svoje donacije dobiju prigodne nagrade u svojevrsnoj nagradnoj igri, sve to tijekom započete crowdfunding kampanje. Istaknuo je kako kampanja već sada ima 11 ambasadora, a uz Dinu Jelusića tu su i Zlatko Dalić, Tomo Medved i, primjerice, osječki sportaši Robert Seligman i Luka Pratljačić. 

"Mi smo miroljubiv narod koji gleda u budućnost"

Marijan Gubina, autor romana 260 dana, na temelju kojeg je već nastala i kazališna predstava, izjavio je kako je redatelj Jakov Sedlar trenutačno u New Yorku gdje pregovara s nekoliko poznaih hollywoodskih imena koja bi se mogla pojaviti u filmu 260 dana, a za sada su objavili samo ime poznatog glumca i producenta Tima Rotha s kojim su pregovori završeni i najvjerojatnije će ostvariti jednu od uloga u filmu.

Za dva tjedna i u Engleskoj će biti proveden glumački casting. Gubina je pozvao sve Hrvate u domovini i inozemstvu da se uključe u crowdfunding kampanju i svojim prilozima pomognu nastajanju filma, ali je prije svega njegova želja da "o našoj povijesti čitaju i Amerikanci i Talijani i Nijemci, da upoznamo svijet s našom novijom poviješću i s onim što Hrvati jesu - da nismo agresivan narod nego da smo naprotiv miroljubiv narod koji gleda u budućnost, a poštuje svoju povijest". 

Marijan Gubina u romanu i kazališnoj predstavi 260 dana ispričao je strašnu priču o zločinu, patnji i oprostu opisujući 260 dana koje je kao desetogodišnji dječak iz Dalja proveo u srpskim koncentracijskim logorima, uz svoje tri sestre i roditelje. 

Pročitajte više