U SLOVENSKOJ POLITICI SVE MANJE ŽENA

Bivša Miss Slovenije Maša Merc osvojila je na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Sloveniji najviše glasova u svojoj izbornoj jedinici, pobijedivši u Mariboru čak i poznatog književnika Tonu Partljiča, ali će u novom sazivu parlamenta u Ljubljani biti manje žena nego ikada do sada.

Iako su na izbornim listama četvrtina kandidata bile žene, u parlamentu će ih sjediti samo 11, dvije manje nego u ranijem sazivu.

Slovenska politika postaje sve "muževnija", ali ipak s mnogo žena na izbornim plakatima. Tako je jedna konzervativna stranka na svoj izborni plakat uz lik predsjednika stranke postavila figuru žene u drugom stanju, podsjećajući birače na svoju demografsku politiku.

Ovakav se izborni marketing obično tumači hipokrizijom političkih stranaka. Marketinški stručnjaci znaju da ljepšim spolom posredovane poruke privlače muške birače, dok se ženskom dijelu biračkog tijela poručuje: Mi smo stranka koja je za ravnopravnost spolova.

Jedine stranke koje u svojim klupama neće imati ženske predstavnice su Slovenska pučka stranka (SLS) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Najviše sklonosti prema ženama u politici u Sloveniji imaju Mađari. Manjinska zajednica Mađara u Prekmurju, koja ima pravo na jedno zastupničko mjesto u parlamentu, po četvrti je put na taj položaj izabrala Mariju Pozsonec iako je imala šest protukandidata.

(Hina) xfl ydj

Pročitajte više