U teškoj prometnoj nesreći prije 30 godina poginuo je Tomislav Ivčić

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan 1993. godine u prometnoj nesreći poginuo je pjevač Tomislav Ivčić. U tom je trenutku zadarski glazbenik sa zagrebačkom adresom bio jedna od najvećih domaćih zvijezda. Pjevaču je njegova kći Izabela Vrtar povodom tragične godišnjice posvetila emotivnu objavu na Instagramu.

"Ni 30 godina poslije, vrijeme i srce te ne blijede", napisala je uz staru snimku na kojoj njezin otac svira gitaru i pjeva. 

Ivčić je iza sebe ostavio brojne pjesme. Napisao je preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2.5 milijuna primjeraka. Njegove najpoznatije pjesme su Otrov s tvojih usana, Kalelarga, Stop the war in Croatia i Večeras je naša fešta.

Međunarodni uspjeh

Pjesma Stop the war in Croatia objavljena je na istoimenom albumu u srpnju 1991. godine. Već nakon mjesec dana napravljen je i spot, koji je na hrvatskoj televiziji prvi put emitiran 4. kolovoza.

Nježna balada, kojoj je posebno elegičan ton dao nastup dječjeg zbora, zaziva međunarodnu zajednicu, a ponajprije Europu, da zaustavi rat u Hrvatskoj, dok se u spotu izmjenjuju snimke ratnih razaranja i izbjeglica te hrvatskih ljepota i znamenitosti. Ta je pjesma ubrzo postigla svjetsku popularnost i ogromnu slušanost. 

Također, Tomislav Ivčić je s Mladenom Grdovićem nastupao kao Duo Pegla, a kazeta koju su izdali prodala se u 400.000 primjeraka.

Bavio se politikom

Bavio se i politikom, 1990. godine ušao je u HDZ, a 1993. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru. Tu dužnost nije stigao obavljati jer je poginuo u prometnoj nesreći u Zagrebu. Ivčić je svojim Mercedesom pokušao izbjeći pješakinju koja je istrčala na kolnik. Prešao je u traku za suprotni smjer i frontalno se sudario s BMW-om. U nesreći su poginuli on, pješakinja i suvozačica u BMW-u.

Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju. Iza njega su ostali supruga Slavica i troje djece. Njegova braća su također poznati hrvatski pjevač Vedran Ivčić i stariji polubrat Đani Maršan, hrvatski pjevač i skladatelj, jedno vrijeme i diplomat.

Pročitajte više