U Zagreb stiže popularna izložba koju jedva čekamo posjetiti. Donosimo detalje

KULTURNIH događanja u glavnom gradu ne nedostaje, a doznajemo da se uskoro otvara i popularna izložba koju jednostavno ne smijete propustiti. Radi se o izložbi poznatog austrijskog umjetnika Erwina Wurma, čija djela ovog ljeta možete vidjeti u Laubi, uključujući i skulpture koje su se našle u videospotu za pjesmu Can’t Stop Red Hot Chili Peppersa.

A zašto se o ovom umjetniku neprestano priča doznajte u nastavku.

Jedan od najistaknutijih suvremenih umjetnika

Erwin Wurm jedan je od najvažnijih aktera na globalnoj umjetničkoj sceni, a njegovi se radovi nalaze u brojnim muzejskim kolekcijama među kojima se ističu MoMA (New York), Tate Modern (London), Centre Pompidou (Pariz) i MUMOK (Beč). O njegovoj popularnosti najbolje svjedoči prošlogodišnja izložba u Taipei Fine Arts Museumu, koju je posjetilo preko 260.000 ljudi, i to pod restrikcijama uslijed pandemije.

Wurmov pristup možda se na prvu čini razigranim ili čak humorističnim, no to je daleko od istine. Njegov umjetnički fokus leži u problematizaciji suvremenog društva i svakodnevice. Kroz humoristične i apsurdne elemente umjetnik se obračunava sa zapadnjačkim mentalitetom i simbolima uspjeha, ponekad deformirajući poznate prizore iz svakodnevice do uznemirujućih razina.

Foto: bildrechte gmbh

Kako to izgleda u praksi

Jedan od temeljnih Wurmovih pristupa je prikazivanje svakodnevnih predmeta u deformiranom obliku, a jedan takav primjer je i djelo Narrow House, koje će zagrebačka publika imati priliku vidjeti u Laubi od 3.srpnja.

Foto: bildrechte gmbh

Nacrt ove neobične kuće Wurm je bazirao na domu u kojem je odrastao. Umjetnik je radikalno smanjio dimenziju širine dok je dužinu i visinu ostavio u izvornom obliku. Razlog tome je dublja poruka koju Wurm želi poslati ovim djelom. Naime, uskost kuće referira se na uskogrudnost i zadrtost sredine u kojoj je umjetnik odrastao istovremeno problematizirajući pitanja osobnog prostora.

Osim Narrow House, na izložbi u Laubi bit će predstavljena popularna serija radova One Minute Sculptures, koja poziva posjetitelje na interakciju s umjetničkim djelima.

Foto: bildrechte gmbh

One Minute Sculptures stekle su svjetsku slavu zbog njihove upotrebe u videospotu za pjesmu Can’t Stop Red Hot Chili Peppersa. Koncept izložbe jest taj da sam posjetitelj zauzima neobične i pomalo neugodne poze sa svakodnevnim predmetima.

Zagrebačka će publika imati priliku vidjeti i još jedan primjer deformacije predmeta - popularno djelo Renault 25 1991, automobil koji apliciranjem dodatnih materijala na strukturu Mini Coopera problematizira pitanje društvenog statusa.

Foto: bildrechte gmbh

Uz navedene radove publika će imati priliku popiti piće s Wurmovih slavnih Drinking Sculptures te bolje upoznati kreativni unutarnji svijet umjetnika kroz videoradove i performativne skulpture.

Istovremeno s izložbom u Laubi održava se i izložba Wurmovih radova u renomiranoj Galerie Thaddaeus Ropac u Parizu, što svjedoči o njegovoj izuzetnoj karijeri.

Ova spektakularna izložba održava se uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, a tom prigodom direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld je izjavila:

"Erwin Wurm jedno je od najvažnijih imena na globalnoj umjetničkoj sceni, a izložba njegovih radova potvrđuje status Zagreba kao jedne od sve značajnijih europskih kulturnih metropola. TZGZ je strateški orijentiran prema razvoju kulturnog turizma te me raduje vidjeti da Zagreb kao kulturno središte države, sa svojim izložbama, predstavama, festivalima i koncertima ravnopravno stoji uz bok drugim kulturnim središtima u ovom dijelu Europe.“

Izložbu u Laubi možete pogledati od 3. srpnja pa sve do 25. kolovoza.

Sadržaj donosi Index u suradnji s TZGZ te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više