U Zagrebu krenuo popularni open air festival, slijedi još bogatiji program

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Sadržaj je nastao u suradnji s: Turistička zajednica grada Zagreba.

DOK MNOGI ljetne dane smatraju idealnima za godišnje odmore na moru, Zagreb odiše kulturom u centru grada. Svake godine u ljetno vrijeme organizira se Zagreb Classic, festival koji djeluje od 2016. godine i donosi dašak klasike pod zvijezdama, u doslovnom smislu. Svi koncerti izvode se na otvorenom, pa građani, ali i posjetitelji, mogu uživati u raznolikim izvedbama pod zvijezdama.

Ove se godine organizira čak devet potpuno besplatnih koncerata na Trgu kralja Tomislava. Festival je počeo 22. lipnja i trajat će sve do 2. srpnja. Posjetitelje, osim slavlja početka ljeta i Svjetskog dana glazbe, očekuje vrhunski program.

 

Kultna imena na kultnom festivalu 

Tijekom 11 dana festivala na Tomislavcu nastupaju eminentna imena hrvatske kulture, poput ansambla Gradskog kazališta Komedija, Jazz i Simfonijskog orkestra HRT-a, Urbana & 4 te Zagrebačke filharmonije.

Foto: S. Cerić Kovačević

Posebnost ovogodišnjeg izdanja festivala jest u tome što će svatko moći pronaći nešto po svom ukusu jer će se prikazati cijela lepeza žanrova, od klasične glazbe, preko filmskih klasika i jazz skladbi, do suvremene glazbe. Osim toga, Zagreb će ugostiti i svjetski priznata glazbena imena.

Tako će nastupiti svjetski poznati pijanist Hyung-ki Joo, talijanski virtuoz Mario Stefano Pietrodarchi i sopranistica Caterina Lora. Festival će 22. lipnja u 21 sat otvoriti Simfonijski orkestar HRT-a izvedbom filmske glazbe. Koliko je filmska glazba važna, govori činjenica da su neki filmovi zapamćeni upravo po glazbenim numerama. 

Tako je, primjerice, skladba Die Walküre Richarda Wagnera pratila legendarni zračni napad u Apokalipsi danas, Adagio za gudače Samuela Barbera pratio je potresne scene u Vodu smrti, a Pietro Mascagni i njegov Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana bili su glavna skladba filma Razjareni bik. Kao dodatna vrijednost festivala odvijat će se i videoprojekcije najpoznatijih opereta i opera, poput Čarobne frule.

Foto: S. Cerić Kovačević

Klasici iz svijeta Jazza i kazališta 

Nakon otvorenja, 24. lipnja od 20 sati i 30 minuta, Trgom kralja Tomislava su odjekivali najpoznatiji jazz klasici američkog skladatelja Williama Jamesa Counta, zvanog Basie. Smatra se jednim od najvećih jazz umjetnika jer je tijekom 50 godina djelovanja uveo brojne inovacije u jazz glazbu. Njegov pristup poznat je po tome što spaja swing, blues i jazz, što je u glazbu uvelo prepoznatljiv, moderan zvuk koji se koristi i danas. Jazz orkestar HRT-a izveo je njegove najveće klasike, poput Basie Straight Ahead, Cute i One'o Clock Jump.

Za ljubitelje baleta HNK je pripremio tri izvedbe. Počet će drugim činom Labuđeg jezera u koreografiji Vladimira Malakhova, a nastavit će neoklasičnim baletom Pointé Massimiliana Volpinija. Završnicu će obilježiti moderna koreografija Phases autora Francesca Nappe, uz pratnju Zagrebačkog kvarteta saksofona. Ovaj raznovrsni repertoar spaja mlade plesače s iskusnim glazbenicima, obećavajući večer koja će oduševiti i poznavatelje i ljubitelje baleta. Baletni program izvest će se 25. lipnja s početkom u 21 sat.

Glazbeno-scenski nastup, koji će publiku prošetati kroz povijest kazališta, dolazi iz ansambla Gradskog kazališta Komedija. Ovo kazalište poznato je kao "dom mjuzikla", a publika koja prati rad Komedije zna da su se na njihovim daskama redovito igrali vrhunski mjuzikli.

Sanda Langerholz-Miladinov i Branko Blaće - Bleki bili su dva umjetnika i doajeni hrvatskog mjuzikla koji su svojim nastupima pomicali granice već viđenog u kazališnoj kulturi. S obzirom na to da više nisu među nama, nastup na Zagreb Classicu bit će posvećen upravo njima. Na ovaj će način publika Zagreb Classica moći uživati u povijesti hrvatskog mjuzikla, ali i u velikim hitovima Jalta, Jalta i Gubec-beg.

Foto: J. Duval

Uz glazbu dolaze i videoprojekcije 

Ove će se godine održati i videoprojekcije poznatih opereta. Tako će posjetitelji moći uživati u Čarobnoj fruli skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, koja je ispričana u formi bajke i isprepletena s drugim žanrovima te danas slovi za svjetski kazališni klasik. Održat će se 27. lipnja s početkom u 20 sati i 30 minuta. 

Druga na rasporedu je opereta Šišmiš Johanna Straussa. U samo šest godina od njezina nastanka prikazana je u više od 170 kazališta širom svijeta te je stekla kultni status. Izvodi se u tri čina, a na Tomislavcu će biti prikazana 29. lipnja od 20 sati i 30 minuta.

Završnica u domaćem tonu 

Završne note Zagreb Classica odsvirat će Damir Urban & 4 u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a. Urban se hrvatskoj publici dokazao kroz bogatu glazbenu karijeru, popraćenu nizom domaćih nagrada Porin, ali i drugih priznanja. Svoj koncert u pratnji orkestra izvest će 1. srpnja u 21 sat, čime će zaokružiti glazbenu priču festivala. 

Zatvaranje će se odviti 2. srpnja, kada nastupa Zagrebačka filharmonija koja je u Hrvatskoj, ali i svijetu, stekla kultni status. Postala je simbolom grada Zagreba, pozicionirajući ga kao dom visoke kulture.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Filharmoniji će se pridružiti i svjetski pijanist Hyung-ki Joo, poznat po tome što svoje skladbe prilagođava publici na zabavan scenski način. Sve je prilagođeno 21. stoljeću, odnosno modernom dobu, na klasičan način.

Za bogat kulturno-umjetnički program i ove godine pobrinula se Turistička zajednica grada Zagreba, u suradnji s Gradom Zagrebom i partnerima. Cjelokupni program s detaljima moguće je vidjeti na poveznici.

Svim posjetiteljima sugeriramo da ponesu svoje boce za vodu jer se u blizini, na Trgu kralja Tomislava i na Strossmayerovu trgu, nalaze stanice za punjenje, popularni Franceki. 

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a građani, ako žele, mogu ponijeti prostirku za sjedenje na travi kako bi im bilo još ugodnije.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Turistička zajednica grada Zagreba, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.