Umrla je legenda. Fanove Gospodara prstenova i danas prolaze trnci na ovu scenu

Screenshot: Youtube

BERNARD Hill, glumac poznat po ulozi Théodena, kralja Rohana, u trilogiji Gospodar prstenova, preminuo je jučer u dobi od 79 godina, a brojni obožavatelji fantastične trilogije prisjetili su se jedne legendarne scene iz posljednjeg nastavka. Riječ je o sceni Théodenovog govora u Povratku kralja, koji je održao svojim ratnicima pred juriš na Minas Tirith.

"Ustanite... Ustanite, jahači Rohanovi! Zla djela probudite, zapalite i pogubite! Koplja će biti uzdrmana, štitovi će biti rascijepljeni! Dan za mač, crven dan, prije nego što se Sunce uzdigne! Jašite sad, jašite sad, jašite za Gondor! Jašite sad, jašite sad, jašite! Jašite za propast i kraj svijeta! Smrt!", govori Théoden u slavnoj sceni.

Podrazumijeva da jahači idu u sigurnu smrt, a Théoden ih zapravo dovodi u borbeno stanje u kojem ih nije briga što jašu u smrt, oni to svejedno čine. Knjiga detaljno opisuje Rohirrime i njihov borbeni bijes, ali filmovi to nisu uspjeli prikazati do ove scene.

Rohirrimi ne misle da mogu pobijediti. Oni zapravo misle suprotno, vjeruju da će umrijeti, ali će svejedno jurišati za svoje saveznike, a protiv tame, simbolizirajući da oni i Rohan nose slavu, nadu i ponos cijelog svijeta sa sobom.

Podsjetimo, Hill je preminuo u dobi od 79 godina, a vijest je za BBC potvrdio glumčev agent Lou Coulson, rekavši da je preminuo danas u ranim jutarnjim satima. Glumio u čak dva filma koja su osvojila 11 Oscara - Titanicu i Gospodaru prstenova: Povratak kralja, što su mu i najpoznatije uloge.

Pročitajte više