Umro francuski dobitnik Zlatne palme Laurent Cantet

Foto: Profimedia

Francuski redatelj Laurent Cantet, koji je 2008. osvojio Zlatnu palmu u Cannesu za film Razred, preminuo je danas u 63. godini, rekla je njegova agentica.

"Umro je jutros u Parizu od bolesti", izjavila je agentica Isabelle de la Patelliere za AFP. Razred, temeljen na autobiografskom romanu, ispričao je dirljivu, ali i smiješnu priču o idealističkom mladom nastavniku koji se suočava s problematičnim razredom siromašne djece u pariškoj školi. Za taj film osvojio je Zlatnu palmu 2008.

Cantetov drugi poznati film, Time Out (L'Emploi du Temps), inspiriran je stvarnom životnom pričom o čovjeku koji je ubio svoje roditelje, ženu i djecu nakon što se dva desetljeća pretvarao da je uspješan liječnik. Taj film je osvojio dvije nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu 2001.

Maknuli ga s filmskog festivala u Havani

Film Povratak na Itaku iz 2014. priča je o kubanskom prijateljstvu i razočaranju revolucijom u zemlji. Bio je maknut s programa filmskog festivala u Havani.

Redatelj se vratio u Cannes 2017. Radionicom (L'Atelier), filmom koji pripovijeda o skupini problematičnih mladih ljudi koji pohađaju radionicu pisanja u blizini grada Marseillea. Njegovo posljednje djelo Arthur Rambo, objavljen 2021., istraživalo je kako se može uništiti ugled na društvenim mrežama.

Pročitajte više