Uoči nastupa u Zagrebu underground rock prvaci Clutch objavili novi album

Foto: EPA

AMERIČKI underground rock prvaci Clutch objavili su novi album Sunrise on Slaughter Beach ususret dolasku u zagrebačku Tvornicu kulture u petak, 25. studenog, objavio je organizator koncerta, agencija LAA.

Trinaesti album objavljen je na vlastitoj etiketi Weathermaker, donosi devet pjesama i uvodi elemente poput vibrafona, theremina i ženskih vokala. Od Red Alert (Boss Metal Zone), koja otvara album, preko Slaughter Beach ili Mountain of Bone, do Nosferatu Madre i Mercy Brown sa slojevitim vokalima, mediji hvale album.

Metal Planet Music kaže da je Clutch proizveo "čudovište koje otpušta slojeve soničnog uništenja", a Pro-rock.com navodi da je album ujedinio sve ono što ih čini velikim bendom. Kerrang piše da je i nakon trinaest albuma Clutch jedinstven i sjajan bend koji je usavršio umijeće izražavanja, a Rocknload Mag da su se uz njegovanje prepoznatljivog zvuka još jednom pokazali kao pioniri koji se ne boje istraživati. 

Velika europska turneja

Clutch dolazi u Hrvatsku u sklopu velike europske turneje, koja ih kroz studeni i prosinac vodi po Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Austriji.

Clutch su 1991. u Germantownu (Maryland) osnovali Neil Fallon (vokal), Tim Sult (gitara), Dan Maines (bas) i Jean-Paul Gaster (bubnjevi). Dosad su objavili 12 studijskih albuma, surađivali s nizom velikih imena i postali vjerojatno najpoznatije ime žanra groove rocka, kao jednog od podžanrova stoner rock pokreta.

Ozbiljniji proboj bend je doživio petim izdanjem, Pure Rock Fury iz 2001., a zahvaljujući singlovima Careful with That Mic, Immortal i Open Up The Border dobili su zapaženo vrijeme na američkim rock radiostanicama. Globalnu afirmaciju doživjeli su albumima Blast Tyrant, Robot Hive/Exodus i From Beale Street to Oblivion. 

Hrvatsku su prvi put posjetili 2016. u sklopu turneje na kojoj su promovirali Psychic Warfare, kao i dvije godine kasnije, kada su objavili jedan od najboljih albuma karijere – Book of Bad Decisions. 

Uz Clutch će nastupiti Green Lung, britanski metal bend koji kombinira hard rock, proto metal i dozu okultnosti, kao i Tigercub, rock trojac iz Brightona koji je izgradio temelje na nastupima uživo i moćnom zvuku gitara.

Pročitajte više