Upoznajte Crne Mambe, žene koje se svakodnevno suočavaju s opasnim krivolovcima

Screenshot: Youtube

ROGOVI nosoroga na afričkom tržištu vrijede više nego zlato, a za njima vlada tolika pomama da su neki ljudi spremni ubiti, ali i umrijeti kako bi ih se dokopali, piše CN Traveler. U Južnoj Africi, gdje živi 80 posto populacije nosoroga, statistika pokazuje da su svaki dan ubijena po tri primjerka ove ugrožene vrste. Protiv krivolova bore se patrole Crnih Mambi, pretežno ženske trupe koje su bazirane u prirodnom rezervatu Balule u sklopu nacionalnog parka Greater Kruger. 

"Želim zaštiti prirodu i osigurati da moja djeca mogu vidjeti nosoroga (i druge divlje životinje) uživo, a ne samo na slikama", kaže Collet Ngobeni, 33-godišnja pripadnica Crnih Mambi. 

Ona je jedna od 33 žene (i dva muškarca) koji se bore protiv uništenja populacije nosoroga. Njihove su jedinice sastavljene gotovo isključivo od žena, a sa sobom ne nose oružje. Većinu svog vremena provode na terenu gdje svakodnevno traže krivolovce, prikupljaju informacije, uklanjaju zamke za divlje životinje i izviđaju u potrazi za kampovima krivolovaca. Ako se susretnu s krivolovcem oči u oči, jedino oružje im je walkie-talkie kojim mogu pozvati u pomoć. Osim krivolovaca, veliku im opasnost predstavljaju i životinje poput slonova, lavova i bizona. 

"Najveći je izazov obuka i rad na terenu među opasnim životinjama, ali ono što jako volim u svom poslu je prilika da radim u prirodi i vidim te životinje", kaže Ngobeni. 

Crne Mambe predstavljaju uzor budućim generacijama, a također imaju program u kojem rade s djecom od 12 do 15 godina, te ih uče ih o navikama divljih životinja, kako ih zaštititi i prenose im znanje o ekologiji i očuvanju prirode. Tijekom školskih praznika, djecu vode u rezervat kako bi vidjeli životinje o kojima uče. 

Veliki je značaj što ovaj posao rade žene u društvu u kojem su muškarci dominantni, a od slabijeg spola uglavnom očekuje da ostanu kod kuće. 

"Biti žena u ovom poslu je kao da si kraljica džungle. Biti dijelom Crnih Mambi me osnažuje. Kroz naš rad, pouzdanost i naša postignuća uspjele smo postići da nas cijeli svijet prihvaća", rekla je 25-godišnja Leitha Mkhabela. 

Pročitajte više