Ususret Porinu: Idu li kristalni kipići uvijek u iste ruke?

Od 1994. godine, otkad postoji, diskografska nagrada Porin otišla je u ruke mnogih domaćih glazbenika, neke pogurala u karijeri, a neke nepravedno okarakterizirala kao miljenike kritike, koji svako svoje diskografsko izdanje "zatvaraju" s po nekoliko kristalnih kipića. Najveći ovogodišnji "rivali" su upravo dvojica najnagrađivanijih - Oliver i Gibonni.

Oliver i Gibo "pretplaćeni" na nagrade

Kako ove godine najviše nominacija imaju Oliver Dragojević i Gibonni, apsolutni rekorderi po broju nagrada, među estradnjacima nezamijećenim od strane glasača pojavilo se nezadovoljstvo, jer smatraju (a to nije nužno upućeno Gibonniju i Oliveru) da je ova diskografska nagrada postala rezervirana "za odabrane" i kao takva ne odražava realno stanje na domaćoj glazbenoj sceni, a o nepoticanju mladih ljudi koji ulaze u svijet estrade da i ne govorimo.

Gibonni je apsolutni rekorder po broju osvojenih Porina, i dosad ih je, zajedno sa suradnicima i svima koji su na različite načine sudjelovali u stvaranju njegovih albuma, osvojio čak 22. Slijedi ga Oliver s 20 nagrada, nerijetko u kategoriji najboljeg muškog vokala, zbog čega su ga ovih dana prozvali neki pjevači, smatrajući da mu "više nije potrebno dodijeljivati nagradu u kategoriji u kojoj se zna da je car".

Ovom elitnom klubu pridružuje se i grupa Parni valjak sa 17 Porina, koje su tokom godina zaradili u najrazličitijim kategorijama, od vokalnih suradnji, hitova godine, do najbolje produkcije i(li) live snimke. Glasači Porina naklonjeni su im i nakon raspada, pa su prošle godine osvojili nagradu za najbolju izvedbu grupe s vokalom, na račun kompilacije hitova u zadnjih dvadesetak godina.

Muškarci nadmoćniji u osvojenim Porinima

Ženski izvođači po broju osvojenih nagrada dobrano zaostaju za svojim muškim kolegama. Miljenica glasača Vanna ima ih osam, od kojih je pet osvojila s grupom ET, a Nina Badrić šest, i to većinu za hvaljeni album "Ljubav" (čijeg nasljednika još uvijek čekamo). Gabi Novak također pripada "klubu porinovskih miljenica", a osim brojnih nagrada za album "Pjesma je moj život", posjeduje i Porina za životno djelo. Na dodjeli se često spominju i Josipa Lisac, Tamara Obrovac i Meri Trošelj, sve odreda vlasnice za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

Među često nagrađivanim izvođačima nalaze se i Prljavo kazalište, Arsen Dedić, Massimo, Let 3, Hladno pivo, Cubismo i Luky, koji je nedavno za Index izjavio kako Porin više ne smatra relevantnom nagradom jer se ne slaže s politikom koju čelnici iste provode.

"Porin? Ne, hvala!"

Neki domaći izvođači, uglavnom oni koji se vole nazivati "predstavnicima urbane scene", čak izjavljuju kako i ne žele biti nominirani za tu nagradu, jer ih automatski svrstava u "estradu", pojam od kojeg zaziru. Osim toga, ta diskografska nagrada već godinama "šikanira" najtiražnije domaće izvođače, koji u svojim vitrinama imaju daleko više nagrada publike i zlatnih ploča. Primjerice, jedan Gibonnijev album osvojio je više Porina nego svi uratci Colonije, Severine, Thompsona i Miroslava Škore zajedno. A sad, je li bolje imati punu vitrinu kristalnih kipića ili punu dvoranu razularene publike, to je već druga priča...

D.K.

Pročitajte više