"Uvrijedio je milijun ljudi": Bourdainu zabranili ulazak u Azerbajdžan nakon što je tamo snimao

Foto: Instagram

ANTHONY BOURDAIN 2017. godine dobio je zabranu ulaska u Azerbajdžan i tako postao jedan od 700 ljudi koji ne smiju posjećivati tu zemlju, i to nakon što je ondje snimao svoj kulinarski show.

Bourdainov "zločin" bio je to što se našao na teritoriju te zemlje zvanom Nagorno-Karabakh. Ta se regija pokušala odvojiti od Azerbajdžana 1988. godine i pridružiti se Armeniji, međutim Azerbajdžan je spriječio taj pokušaj i regija je od tada upletena u sukobe.

Zbog krhkih odnosa te regije s Azerbajdžanom, svaka osoba koja putuje u ili iz te regije mora imati posebnu dozvolu. Posjet toj regiji bez dozvole vlade smatra se kriminalnim prekršajem, piše The Washington Post.

Bourdain je stavljen na popis "persona non grata" zbog "nepoštivanja teritorijalne cjelovitosti i suverenosti Azerbajdžana", izjavio je glasnogovornik tamošnjeg Ministarstva unutarnjih poslova. "Snimanje kulinarske emisije na okupiranom teritoriju Azerbajdžana je uvreda za milijun azerbajdžanskih izbjeglica koje su potjerane iz svojih domova", dodao je za Agence France-Press.

Pročitajte više