Uživajte u kavi: Topli napitak pomaže kod bolesti srca, jetre i dijabetesa



UKOLIKO se osjećate krivima kad god uživate u jutarnjem ritualu ispijanja crne kave, jer je navodno štetna za zdravlje, mi vas rješavamo briga. Ekipa iz Eating Well Magazina napravila je listu pet najpozitivnijih stvari koje kava radi za vaš organizam. Osim što obiluje antioksidansima i ne deblja, kava štiti vaše srce. Naime, ukoliko pijete jednu do tri šalice kave dnevno, imate manju mogućnost od srčanog udara nego oni koji ne konzumiraju kavu. Povezano je to s antioksidansima kojima kava obiluje. Kava ima više antioksidansa nego poneke vrste voća. Iako vam kratkoročno podigne tlak i ubrzava otkucaje srca, s vremenom vam se smanjuje krvni tlak.

Spomenuti antioksidansi smanjuju mogućnost obolijevanja od dijabetesa. Naime, oni povećavaju osjetljivost stanica na inzulin, što pomaže da se regulira šećer u krvi. Ljudi koji piju četiri i više šalica kave dnevno imaju manji rizik od ostatka da razviju dijabetes drugog tipa. Prema nekim istraživanjima, kava je dobra za jetra. Oni koji ispijaju više kave, imaju manje mogućnosti da dobiju cirozu ili neke druge bolesti jetre. Osim toga, kava smanjuje mogućnost oboljenja od raka za 43 posto.

Kao četvrtu prednost kave, spomenuti magazin navodi povećanje moždane aktivnosti, ali i zaštitu od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Kava pomaže i kod glavobolje. Prema nekim nalazima, pomaže čak i kod migrena. Nije jasno objašnjeno kako kava pomaže kod glavobolje, zna se da pomaže kod povećanja moždane aktivnosti.

Pročitajte više