Vaši šefovi su totalni pozeri, evo zašto

Screenshot: YouTube

ČESTO pomislimo kako naši šefovi dobivaju basnoslovne novce za posao kojeg zapravo mi radimo. Ili smo se našli u situacijama gdje su opravdali visinu svoje plaće pripisujući si zasluge za posao kojeg je netko drugi dobro napravio. Kada se nađemo u ovakvim situacijama, one mogu biti prilično frustrirajuće.

S druge strane, postoje i oni koji svoje nadređene smatraju kompetentnima, no znanost je pokazala da to ne mora nužno biti vezano uz njihov performans na poslu, odnosno kvalitetu ili kvantitetu njihovog rada, prenosi TheConcourse.

Wall Street Journal objavio je novu studiju koja pokazuje da je jedina stvar koju izvršni direktori imaju, a mi drugi nemamo vezana uz izgled.

Naime znanstvenici su došli do zaključka da vam je samo jedna stvar potrebna da biste završili na poziciji šefa, a to je izgled koji ulijeva povjerenje i sigurnost, odnosno, veliko samopouzdanje. Ispada da ne morate zaista biti kompetentni, već samo tako izgledati.

U istraživanju je sudjelovalo 2000 ispitanika koji su proučavali crte i izraze lica izvršnih direktora, a cilj je bio povezati njihove karakteristike lica s visinom njihovih plaća i performansom.

U prvom eksperimentu, koristili su fotografije i otkrili kako su ispitanici izgled lica izvršnih direktora ocijenili "kompetentnijim", nego lica običnih zaposlenika.

U drugom eksperimentu prezentirali su fotografije šefova velikih i malih kompanija, a ispitanici su odabrali fotografije šefova velikih kompanija kao ona koja izgledaju kompetentnijim.

Ispada da ako izgledate nespretno i smotano, nemate ono što je potrebno da biste postali šef.
 

Pročitajte više