Velika Britanija zaboravljena na dodjeli Oscara

VELIKA Britanija propustila je dosta oskarovske slave na svečanosti u kinu Kodak u Los Angelesu, gdje britanski talenti nisu došli do izražaja, javlja BBC u utorak.

Usprkos glumačkim nominacijama za Judea Lawa, Sir Bena Kingsleyja, Samanthu Morton i rođenu Britanku Naomi Watts, Velika Britanija je ostala praznih ruku u najvažnijim kategorijama.

Jedinu veliku pobjedu odnijela je škotska pjevačica Annie Lennox, koja je zajedno s Fran Walsh i Howardom Shoreom dobila nagradu za najbolju pjesmu - "Into the West", iz filma "Gospodar prstenova: Povratak kralja".

Lennox (49) je bila preplavljena emocijama dok je posvećivala nagradu svojoj majci, koja je umrla prošle godine, i preminulom skladatelju Michaelu Kamenu. U ledeno plavoj satenskoj haljini dizajnerice Stelle McCartney, inspiriranoj 1930-ima, izjavila je: "Zapanjena sam. Hvala puno Akademiji. Željela bih od srca zahvaliti (redatelju "Prstenova") Peteru Jacksonu što me pozvao da budem dio ovog iznimnog projekta. Hvala ti puno Peter, ovo je predivno".

Renee Zellweger pobijedila je u kategoriji najbolje sporedne glumice, za ulogu u filmu britanskog redatelja Anthonyja Minghelle - "Studengora", koji je imao sedam nominacija. Film je bio nominiran za najboljeg glumca, montažu, kameru, glazbu i dvije pjesme.

Jude Law i Sir Ben Kingsley izgubili su od zvijezde "Mistične rijeke" Seana Penna, u kategoriji najboljeg glumca, dok je Charlize Theron ulogom u "Monsteru" pobijedila Morton i Watts u kategoriji najbolje glumice.

Ian Freer, jedan od urednika britanskog filmskog časopisa Empire, rekao je da ovo nije bila dobra godina za britanske talente. "Čini se da je ovo godina Novog Zelanda", kaže on. "Jedini veliki britanski uspjeh postigla je Annie Lennox. Obično imamo sreće s tehničkim nagradama, ali izgleda da su nas čak i one ove godine zaobišle".

Dan Jolin, filmski urednik za Total Film, kaže: "Upravo sam gledao svečanost i ne sjećam se nijednog većeg britanskog pobjednika osim Annie Lennox, a ni to se ne čini velikim uspjehom za nju, jer je pjesma napisana za film. Svake godine Britanci prate jesu li prošli i često prisvajamo filmove zbog veza s Britanijom. Tako bismo ove godine mogli svojatati "Gospodara prstenova", jer je Tolkien živio u Engleskoj".

Law, koji je 2000. nominiran za najbolju sporednu ulogu u filmu "Talentirani g. Ripley", predvidio je da će Penn odnijeti Oscara rekavši: "Ne vjerujem da ću pobijediti". Dodao je da je "zapanjen" što "Studengora" nije nominirana za najbolji film. Sir Ben Kingsley, koji je 1983. osvojio Oscara za ulogu Gandhija, izjavio je da je "ganut" time što je ponovo nominiran.

Na svečanosti je odana počast londonskom glumcu i komičaru Bobu Hopeu, koji je prošle godine umro u 100. godini. Jedan britanski pobjednik, Peter King, koji je primio Oscara za masku u "Gospodaru prstenova", izjavio je da će ludo slaviti. Rekao je: "Bojim se da će biti šampanjca cijelim putem do kuće. Sve dok me ne iznesu, po mogućnosti potpuno nesvjesnog".

Pročitajte više