Velike sunčane naočale opasnost u vožnji

BRITANSKI stručnjaci savjetuju ženama da prestanu nositi prevelike naočale dok su za volanom zbog većeg rizika automobilskih nesreća.

Istraživanje koje su proveli britanski znanstvenici potvrdilo je njihove sumnje kako moderne naočale s tamnim staklima i velikim okvirima utječu na vozačke sposobnosti jer većina takvih modela smanjuje vidno polje i ograničava vidljivost za vrijeme vožnje.

"Možda su tamne naočale modni must-have, ali stavljajući modu ispred sigurnosti žene na ovaj način riskiraju svoje živote. Stila bi se trebale odreći bar dok su u automobilu", izjavio je za medije Niki Bolton jedan od inicijatora istraživanja. Dodao je kako žene često nisu ni svjesne opasnosti nošenja velikih i tamnih naočala za vrijeme vožnje, te rizika kojima se izlažu noseći ih.

Zbog prejakog ultraljubičastog zračenja konstantno se ponavlja važnost nošenja sunčanih naočala sa zaštitnim faktorom, međutim u automobilu bi trebalo pronaći naočale koje će ponuditi ravnotežu - zaštitu za zdravlje očiju, ali koje neće prevelikim okvirima ograničavati vid.

N.D.

Pročitajte više