Velimir Visković podijelio anegdotu s pokojnom Mani Gotovac: Činila mi se sretnom

Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

NA DANAŠNJI dan prije dvije godine preminula je Mani Gotovac, najpoznatija hrvatska teatrologinja. 

Prisjećaju je se brojni njezini kolege i prijatelji, a književni kritičar, esejist i leksikograf Velimir Visković na Facebooku joj je posvetio objavu. Sa svojim pratiteljima podijelio je jednu anegdotu. 

"Bio je to 79. Manin rođendan, 12. studenoga 2018. godine. Dan, dva prije negoli su snimljene ove fotografije vratio sam se iz Podgorice. Cijelo to ljeto nisam viđao Mani, koja je bila u Mokošici, a i naši skoro svakodnevni telefonski razgovori bitno su se bili prorijedili. Pa, razumljivo, ohrabrivao sam Bojanu koja je čekala svoje prvo dijete, ali zapravo sam zbunjeno i sam iščekivao porod. Dobit ću dijete u 'ovako visokim godinama' s prekrasnom Bojanom koja je vršnjakinja moga najstarijeg sina", započeo je Velimir objavu.

Bio je to sedamdeset i deveti Manin rođendan, 12. studenoga 2018.godine. Dan-dva prije nego li su snimljene ove...

Objavljuje Velimir ViskovićČetvrtak, 11. studenoga 2021.

"To su najbolje muške godine, intervenirala bi Mani kada bih ja zdvajao, bodreći me da se prepustim ljubavi, jer život bez ljubavi, moj Velimire, prazan je i put, bez obzira na to u kojim si godinama. Rekao sam joj da u Zagrebu ostajem barem dva tjedan i da moramo u to udjenuti i neki odlazak u Tuheljske terme, znajući koliko se ona tome veseli, a želeći joj pokazati kako mislim na nju", nastavio je.

"Sljedeće jutro zovu me s porte Leksa. 'Tu je gospođa Gotovac, neće se penjati gore, možete li sići?'. Znao sam da se Mani ne može penjati, zbog ozljede kralježnice već dugo nije bila u mojem uredu na drugom katu, kamo je ranije često dolazila. Naporno joj je bilo i iskoračiti tih desetak stepenica do porte u mezaninu. Sišao sam dolje, pitajući se o čemu se radi, zašto je Mani došla, a nije najavila jučer preko telefona. Izgledala je sjajno, u novoj dizajnerskoj haljini s crno-bijelim prugama, sređena znalački: od frizure i naočala pa do crnih cipelica", opisao je Velimir i dodao kako mu je Mani rekla da je došla kako bi je izveo za njezin rođendan. 

"Znao sam da je rođena u znaku škorpije, ali datum nisam pamtio jer do tog dana ona nije držala. Bio sam zbunjen. Dotad izričito nije dopuštala da joj spominjemo rođendane, nije ih slavila, čak se nije taj dan javljala na telefon", dodao je Velimir i napisao kako je tekao njihov razgovor.

"Eto, čovjek se mijenja, Velimire, pogotovo žena. Evo, odlučila sam da svoj 79. rođendan proslavim s tobom."

"Ali, iznenadila si me, nisam pripremio ni cvijeće ni poklon. U ovoj sam staroj vjetrovci i trapericama. Ti kao kraljica modnog stila, a ja kao klošar. Ma dobro, znam ja dami ta vjetrovka još uvijek dobro stoji, a i prestar sam ja za baš pohabane traperice, one s rupama."

"Ja sam jedna stara ekscentrična gospođa koja sebi smije dozvoliti društvo odrpanca!" 

Velimir je napisao kako je potom Mani počeo nagovarati na fotkanje. 

"Spremno mi je pozirala na stubištu Leksa, baš dobro raspoložena. Predložila mi je na kraju i jedan zajednički selfie. Popili smo u kafiću nekoliko pića. I puno razgovarali. Ponajviše o njezinu novom romanu, ali i životu, jer roman je bio autobiografski. I o kazalištu, dakako, to je bilo neizbježno. Činila mi se sretnom, između ostalog i zato što je odustala od 'skrivanja godina'. Napokon je opušteno uživala u rođendanu!" zaključio je Velimir. 

Podsjećamo, Mani Gotovac je bila prva intendantica u povijesti hrvatskog glumišta i ugledna kazališna kritičarka. Preminula je na svoj 80. rođendan. 

Pročitajte više